Abiznis

Život će biti skuplji

Od 1. januara PDV se obračunava po 21 odsto, niža stopa na osnovne namirnice ostaje sedam odsto. Akciza na cigarete se povećava sa 30 na 40 eura na hiljadu komada, što će povećati cijenu paklice za 50 centi. Akciza po hektolitru čistog alkohola sa 850 eura, takođe od 1. januara 2018, povećava se na 1.050 eura, a na hektolitar gazirane vode sa dodatkom šećera, zaslađivača, ili sredstava za aromatizaciju akciza se povećava sa 10 na 30 eura. 
Život će biti skuplji
PobjedaIzvor

Nepodijeljena je ocjena iz Vlade, opozicije, sindikata, privrede da se ove mjere, naročito povećanje PDV, moraju odraziti na standard građana, ali i na privredu. Razlika je jedino u tome što u Vladi smatraju da građani i privreda to mogu da podnesu, a iz opozicije tvrde da je to veliki udar.

SVE ĆE POSKUPITI

Iz sindikata su Pobjedi kazali da će se povećanje PDV odraziti na standard stanovništva i da će efekte osjetiti i najugroženije kategorije. - Prema grubim procjenama, minimalni troškovi za ishranu porašće za jedan odsto. Ako imamo u vidu da će od januara biti povećana cijena struje za šest odsto, što će prema navodima iz EPCG povećati porosječni račun za domaćinstva za 2,7 procenata, u Novu godinu startujemo sa inflacijom većom nego do sada - kazao je Pobjedi generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica. On kaže da, iako se zvanični pokazateli o siromaštvu ne saopštavaju, stanovništvo u Crnoj Gori siromaši. - U prilog tome ide potroš- nja domaćinstava kao jedan od ključnih makro-ekonomskih indikatora koja opada od 2012. – kaže Zarubica i podsjeća da je SSCG na Program ekonomskih reformi do 2020. predložio novi model za uravnoteženje javnih finansija u odnosu na stopu PDV-a.

- Tim modelom bi bili oporezovani oni koji imaju najviše novca i koji su očito pošteđeni, što znači da bogati treba da budu još bogatiji, a siromašni još siromašniji – kaže Zarubica.

Uniju poslodavaca brine naročito povećanje PDV-a. Iz ove privredne asocijacije su Pobjedi kazali da će Novu godinu privrednici dočekati uz neizvjesnost od onog što je već izvjesno - da će opšta stopa PDV morati da se obračunava za dva procenta više. Od 1. januara veći PDV, akcize na cigarete, alkohol, zaslađenu gaziranu vodu.

- Još nije izvjesno kako će se to odraziti na privredu. Sigurno je da će uticati na povećanje opšteg nivoa cijena, smanjenje kupovne moći stanovništva i pad potražnje, što će se negativno odraziti na sposobnost plasiranja proizvoda i usluga preduzeća, a time i na njihove prihode. U situaciji kada imamo 16 hiljada blokiranih računa preduzeća, što čini polovinu privrede, kada privrednici jedva uspijevaju da izmire sve obaveze, uz godinama prisutne biznis barijere strahujemo da ova mjera može da izazove dodatno produbljivanje problema privrede. Strahujemo da može da se desi situacija koju niko ne bi želio, a to je da povećanje stope PDV-a dovede do smanjenog priliva sredstava u budžet, usljed opšteg pada kupovne moći građana te dodatnog slabljenja privrede, što nije nikome u interesu – kaže za naš list Mirza Mulešković, šef sektora za međunarodne odnose, ekonomiju i projekte Unije poslodavaca.

UPCG se, podsjeća on, uvijek zalagala da se problemi u javnim finansijama ne mogu rješavati povećanjem poreskih stopa i uvođenjem novih poreskih oblika.

- Mislimo da se, u periodu kada Crna Gora, prema zvaničnim podacima, bilježi snažan rast BDP-a, kada je privreda u dosta teškoj situaciji, prvenstveno trebalo razmišljati o drugim modalitetima prikupljanja javnih prihoda, a ne o onom najlakšem, povećati opštu stopu PDV-a, uvesti nove akcize i povećati postojeće. Nadamo se da će se u 2018. godini razmišljati u pravcu stimulativnih mjera za privredu, kako bi se ublažio uticaj već usvojenih mjera – rekao je Mulešković, koji očekuje da će donosioci odluka dodatno raditi na kreiranju predvidivog i održivog poslovnog ambijenta, smanjenju opterećenja na zarade.

Od suzbijanja neformalne ekonomije, tvrdi, mogu se obezbijediti značajni budžetski prihodi kroz veći obuhvat poreskih obveznika, koji mogu zamijeniti većinu predloženih mjera, uklanjanju parafiskalnih nameta, kreiranju stimulativnih mjera za privredu kako bi se dodatno razvijao privatni sektor, smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi, problemu koji već duži period predstavlja upravo najveći trošak javnih finansija.

ZAKON

Dok se građani preračunavaju koliko će im život biti skuplji u narednoj godini, trgovci se spremaju da od 1. januara primijene stopu PDV od 21 odsto na sve artikle osim na osnovne prehrambene proizvode. Iz trgovačkog lanca Voli Pobjedi su kazali da u ovom momentu ne mogu sa sigurnošću reći kada će doći do povećanja cijena.

- Trudićemo se da na nivou našeg lanca marketa sačuvamo iste cijene koliko god to budemo mogli do promjene nabavne cijene proizvoda - kazali su iz Volija. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da veća stopa PDV mora uticati na cijene, ali i dodaje da je poreski sistem u Crnoj Gori mnogo stimulativniji nego u zemljama okruženja. - Drugi porezi su daleko konkurentniji nego u razvijenim i zemljama u okruženju. Ali, ne vidim razloga da Vlada krene sa daljim poreskim pritiskom, osim u dijelu koji se odnosi na fiskalnu discipline - smatra Drecun.

Na pitanje da li smatra da Vlada u narednom periodu može pokvariti uslove za ulaganje u Crnu Goru, Drecun kaže da je rast stope PDV na 21 odsto od januara ipak kompatibilan sa zemljama EU. 

Hljeb, mlijeko, ulje, brašno…po starom

Niža stopa PDV od sedam odsto neće se povećavati. Ona važi za hljeb, brašno, mlijeko i mliječne proizvode, hranu za odojčad, mast, ulje, meso, šećer, lijekove, uključujući i one za upotrebu u veterini, ortotič- kih i protetičkih sredstava, medicinskih sredstava koja se hirurški ugrađuju u organizam, udžbenika i nastavnih sredstava, knjiga, monografskih i serijskih publikacija, usluga smještaja u hotelima, motelima, turističkim naseljima, pansionima, kampovima i vilama, usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u hotelima sa najmanje četiri zvjezdice u sjevernom regionu, odnosno sa najmanje pet zvjezdica u središnjem i primorskom region, vode za piće, osim flaširane, dnevne i periodične štampe, usluga javnog prevoza putnika i njihovog ličnog prtljaga, javne higijene, pogrebnih usluga, autorskih prava…

(Pobjeda)

Portal Analitika