Abiznis

Povećanje PDV-a podići će cijene 0,9 odsto

 Restriktivna kalkulacija Ministarstva finansija pokazuje da će povećanje stope PDV-a sa 19 na 21 odsto od 1. januara cijene povećati 0,9 odsto. Svjetska banka ima optimističkiju prognozu koja podrazumijeva jednokratni prosječni rast od pola procenta, kazao je u intervjuu Pobjedi ministar finansija Darko Radunović i naglasio da je zabluda da se povećanje stope PDV-a linearno projektuje na rast cijena. 
Povećanje PDV-a podići će cijene 0,9 odsto
PobjedaIzvor

- Do jednokratnog rasta cijena će doći, ali će to biti znatno manje od dva odsto, koliko je povećan PDV. Ne treba zaboraviti da se od 1. januara povećava samo viša stopa ovog poreza. Nepromijenjena ostaje niža od sedam odsto koja se primjenjuje kod osnovnih namirnica sa dominantnim uticajem na cijenu potrošačke korpe.

Vođeni socijalnom odgovornošću, zadržali smo princip niže i više stope PDV-a, iako se u svijetu, zbog administrativne kompleksnosti, prelazi na jedinstvenu stopu PDV-a za svu robu i usluge - kazao je ministar.

POBJEDA: Ima li projekcija po kojima bismo mogli da ukinemo makar dio mjera fiskalne konsolidacije koje važe tri godine i u kojoj situaciji?

RADUNOVIĆ: Izvorno, rast budžetskih prihoda mora poticati od rasta ekonomije. Zbog toga je ekonomska politika Vlade usmjerena na stimulaciju ulaganja, prvenstveno u bazne privredne sektore i u razvoj preduzetništva.

Ovo opredjeljenje mora biti praćeno fiskalnom disciplinom i širenjem baze poreskih obveznika, kao i racionalnom i dobro izbalansiranom budžetskom potrošnjom. Po svim ovim faktorima i parametrima imamo konkretne planove i očekivanja. Ukoliko se ti planovi premaše, prirodno je da razmotrimo amortizovanje, pa i ukidanje nekih mjera finansijske konsolidacije.

Lično, čak i uz poslovičnu opreznost, vjerujem da će ta tema uskoro biti na dnevnom redu, ako svi relevantni subjekti budu potpuno posvećeni im plementaciji aktuelnog plana, prvenstveno u odnosu na sanaciju budžetskog deficita i na smanjenje javnog duga.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika