Kultura

Poznat pobjednik konkursa za logotip „Kreativna Crna Gora“

Rad pod šifrom „Solaris“, pobjednik je obnovljenog anonimnog, međunarodnog konkursa Ministarstva kulture za izradu logotipa Programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020“.
Poznat pobjednik konkursa za logotip „Kreativna Crna Gora“
K. J.
K. J.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Kako nam je saopšteno iz Ministarstva, u produženom roku do 1. decembra, pristigle su 23 prijave iz BiH, Srbije i Crne Gore.

- Kao najbolje rješenje vizuelnog identiteta žiri je izabrao rad autora pod šifrom „Solaris“, koji je kreirao upečatljiv vizuelni izraz, u potpunosti zadovoljavajući propisane kriterijume selekcije – originalnost i inovativnost, umjetnički kvalitet i primjenljivost u kontekstu promocije Programa - navodi se u odluci ovog tijela kojim je predsjedavao dramaturg i dramski pisac, dr Nenad Vujadinović, a članovi bili istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, i dramaturg i pisac Stefan Bošković.

Prema mišljenju ovog Stručnog žirija, pristup autora pod šifrom 'Solaris' je „najobuhvatnije iskazao posebnost i unikatnost zadate teme“.

- Blago zaobljene forme logotipa se transformišu u razigranu formu koja asocira, čas na ljude raširenih ruku iz folklornih tradicija, čas na morske talase, i na momente, na kaplje sa pera nekog zamišljenog pisca. Ispis prilikom umanjenja ne gubi na čitljivosti i prepoznatljivosti i djeluje jednakom snagom kao u većim prikazima.

Negativ je jednako efektan kao i pozitiv, a sekundarna tipografija (Myriad Pro Semi Condensed) prikladna i podržavajuća u primjenama. Obrisi elegantno i dinamično oivičavaju bjeline u primjeni negativa na predloženim akvarelnim podlogama. Autor sugeriše potez četke kao prateći dio ispisa uvodeći ga na razne materijale kao element koji dopunjava strogo generisanu tehničku formu, čime dodatno potencira stvaralački momenat. Ispis nosi jasnu i prepoznatljivu poruku, kombinujući odjeke Art Nouveau pokreta u tipografiji sa savremenim izrazom - stoji u obrazloženju.

Stručni žiri pohvalio je i rješenja autore pod šiframa Armadillo, AU0001, SX0001, Makarijevo nasljeđe, AU0001 i #DMJ2017, čiji radovi su ušli u finalni izbor prilikom odabira pobjedničkog rješenja.

Na kraju, Ministarstvo kulture i stručni žiri izrazili su zahvalnost svim učesnicima konkursa na doprinosu u kreiranju vizuelnog identiteta Programa.

Portal Analitika