Crna hronika

Apelacioni sud ponovo da odluči o pritvoru Maksiću

Ustavni sud ukinuo je rješenje Apelacionog i Višeg suda o produženju pritvora Draganu Maksiću optuženom za učešće u pokušaju terorističkog napada na crnogorski parlament oktobra prošle godine - kazao je za Pobjedu advokat Dalibor Tomović. 
Apelacioni sud ponovo da odluči o pritvoru Maksiću
PobjedaIzvor

Ustavni sud je naložio da se predmet vrati Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje. - Ustavni sud ukazao da su razlozi zbog kojih se Maksić nalazi u pritvoru nedovoljni i nejasni. Ne mogu se nižestepeni sudovi pozivati na iste razloge za produžavanje pritvora i nakon 15 mjeseci koliko je Maksić već u Istražnom zatvoru u Spužu – kazao je advokat Tomović.

Obrazloženje On je istakao i da prvostepeni sud nije obrazložio zbog čega nije moguće okrivljenom Maksiću umjesto pritvora izreći neku blažu mjeru.

- Sama okolnost da je okrivljeni stranac ne može ukazivati na to da postoji bojazan od skrivanja ili bjekstva, posebno iz razloga što bi se svrha obezbjeđenja prisustva u krivič- nom postupku mogla postići i određivanjem polaganja jemstva u određenom novčanom iznosu uz obećanje okrivljenog da se neće kriti i da bez dozvole neće napuštati Crnu Goru – kazao je advokat Tomović. I u obrazloženju Ustavnog suda se navodi da upravo ZKP izričito zahtijeva da se razmotre alternativne mjere zatvora.

 - Apelacioni sud nije ponudio valjane razloge zašto smatrta da pritvor nije moguće zamijeniti drugom, zakonom određenom mjerom – navodi se u odluci Ustavnog suda. Sudije Ustavnog suda smatraju i da je prvostepeni sud zanemario ustavno načelo „individualizacije procesne mjere pritvora, u skladu sa objektivnim i subjektivnim okolnostima vezanim za ličnost okrivljenog Maksića“.

Optužnica Podsjećamo, vanraspravno vijeće Višeg suda je našlo da i dalje stoji pritvorski osnov za Maksića zbog opasnosti od bjekstva obzirom na visinu zaprijećene kazne. Osim Maksića na optužnici Specijalnog tužilaštva je još trinaest osoba. Tužilaštvo je kao organizatore označilo ruske državljane Eduarda Šiš- makova i Vladimira Popova, agenti ruske obavještajne službe GRU. Na optužnici su i lideri DF-a Milan Knežević, Andrija Mandić, njihov vozač Mihailo Čađenović i srpski državljani Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Miloš Jovanović, Srboljub Đorđević, Milan Dušić, Nemanja Ristić i Predrag Bogićević.

Portal Analitika