Kultura

Euridike na barikadama

Lista najljepših muzičkih ostvarenja iz minule godine u znaku je svih muzičara koji se nijesu sebično osvrtali da uhvate pogled voljene, već su hrabro gledali smrti u oči.
Euridike na barikadama
S. STAMENIĆ
S. STAMENIĆAutor
Objektiv/PobjedaIzvor

U kovitlacu velikih globalnih promjena, mnogi muzičari su konačno postali svjesni da istorija ipak nije završena. Probudio ih je poziv da djeluju i ostave neki prepoznatljivi trag na ovaj svijet koji naizgled polako klizi ka propasti. Taj poziv bio je ispisan ženskom rukom.

Neke strašne trube uznemirile sukrmeljave muzičke Orfeje. Potraga za odbjeglom Euridikom nije ih više vodila samo kroz priznanje da su slabi i ranjivi. Ove godine morali su da se oslobode od sebičluka i pripreme za žrtvu, dok ih je put vodio pravo na barikade. Tamo su ih sačekaleOne - Euridike sa zastavom slobode u rukama.

Zamislite, Orfeji 21. vijeka konačno su prihvatili da nijesu vječni. Zbog toga je lista najboljih albuma 2017. u znaku svih muzičara koji se nijesu sebično osvratali da uhvate pogled Euridike, već su hrabro gledali smrti u oči. U srcu te tame, na prvoj borbenoj liniji, na kraju ove godine sačekale su ih i One...

1. Mount Eerie

A Crow Looked At Me

Intiman, skroman i ranjiv koliko to može da bude kredo usamljenika čija je žena preminula u 36. godini od raka - Fil Elverum je naš junak 2017. godine. Pod novogodišnjom jelkom ostavio nam jealbum „A Crow Looked At Me“, stihove opraštanja i odricanja od svakog oblika sebičluka. Frontmen grupe Mount Eerie pronašao je dovoljno ljepote i smisla u snu o crnoj ptici i uspomeni na Euridiku koju ga u srcu nikada nijenapustila.

4

2. St.Vincent

MASSEDUCTION

Tako je savršeno logično i savršeno dirljivo da jedna dama postane nasljednik Dejvida Bouvija.Eni Klark dokazala jedane mogu da je istroše tabloidske priče, propale veze, politički konteksti i nevažne teme. Njena umjetnička vizija bliješti, uvija se i rasipa, poput distorzije gromovite gitare, na ploči „MASSEDUCTION“ - najboljem popalbumu godine.

3. Jason Isbell & The 400 Unit

The Nashville Sound

Džejson Izbel konačno je vratio mladalački žar i oštricu koje je imao dok je pisao najbolje pjesme kultne grupe Drive By Truckers. Albumom „The Nashville Sound“ džentlmen iz Alabame zacementirao je status „Dilanovog nasljednika“. Njegovi laki stihovi imaju sposobnost da jednom strijelom pogode mnogo meta. Izbelu su potrebne samo dvije riječi da se gorko sjećanje na pjesme koje je Ona pjevala pod tušem pretvori u dekonstrukciju našeg vremena!

4. Hurray For The Riff Raff

The Navigator

Pjesme, koje bude ponižene, uspavane i bez vjere da oni i njihova generacija  mogu da učine nešto veliko za ovaj svijet,ove godine blistaju u ritmu folk-bluza. Baš kao magičnih šezdesetih godina prošlog vijeka! Godine 2017. naš navigator na tom putu bila je Alinda Segara. Strašna, promišljena i prelijepa boginja života i smrti na albumu „The Navigator“ spojila je nadu i prkos, Njujork i Nju Orleans, ovo i neko davno minulo vrijeme.

5. LCD Soundsystem

American Dream

Zašto ne bismo slavili neuroze, neostvarenosti, pogrešne izbore i jutra zamagljena stidom i mamurlukom- na plesnom podijumu? Za grupu LCD Soundsystem, briljantni povratnički album „American Dream“ jeste manifest kolektivizma generacije koja je dovoljno kopala rovove iza displeja smartfona. Gospodo, stari majstori spremili su podijum. Ovo je vaše vrijeme!

2

6. Slowdive

Slowdive

Ploča „Slowdive“ je priručnik sam-svoj-majstor na temu: „Kako napraviti savršen povratnički album“.Bend Slowdive donio nam je katalog bestežinskog, levitirajućeg drim-popa koji osjećatena prvi udisaj - od zakržljalih sinusa do dna lijeve pretkomore.

7. Perfume Genius

No Shape

Za Majka Hadrasa, karmin i čipka za dame bili su dugo kao elementi kostima superheroja koji bez straha govori o depresiji, homofobičnom maltretiranju, nesigurnostima i zavisnosti. Na albumu „No Shape“ ima mnogo takvih, monohromatskih tonova, ali konačno i mnogo jakih pjesamazrele, ostvarene osobe. „Slip Away“ je Hadrasova pomirljiva himna u hiljadama boja, poput pjesme koja čeka Doroti nakon povratka iz Kanzasa u Oz.

8. Susanne Sundfor

Music For People in Trouble

Kraljica nordijske alternative Suzan Sunfjur omađijala je i Evropui Ameriku svojim hipersenzitivnim, suptilnim svijetom.Kroz njenu vilinsku mračnu šumu na albumu „Music For People in Trouble“ valja hodati oprezno i tiho, sa mnogo razumijevanja i empatije. Na kraju čeka sunčana dolina lake, mirisne jasnoće.

3

9. Tyler, the Creator

Flower Boy

Tajlera je apsolutno boljelo uvo za vas, svijet, politiku, rodni grad i ulicu - za bilo što osim za brojke na društvenim mrežama. Zato je malo ko očekivao da ploča „Flower Boy“ bude albumvelikih priznanja. Rad dvadesetšestogodišnjeg repera iznesen je na instrumentalni pogon kog se ne bi postidio ni majstor soula sa početka sedamdesetih! „Flower Boy“ je najbolji hip-hop godine, pa neka se mršte gospoda Lamar i Stejps...

10. Sharon Jones

Soul of a Woman

Dama, koja je preminula u noći američkih predsjedničkih izbora, kasno je postala zvijezda novog soul-talasa. Godinu nakon smrti Šeron Džons, uz pomoć prijatelja koji nijesu željeli da je svijet zaboravi, objavljen je album „Soul of a Woman“ – njen brižljivo pripreman oproštaj. Ova ploča je monument optimizmu, tako savršeno ženskoj vjeri u novo pobratimstvo čovječanstva.

Mjehuri od sapunice

Većina mejnstrim muzičkih medija ostavila je mjesto za Kendrika Lamara i Lord na vrhu ovogodišnjih top lista.

Mračni princ hip-hopa je albumom „DAMN.“ pokazao ranjivu stranu, ali vrlo dvosmisleno - igrajući se paranojom i depresijom. Neko treba da mu javi kako je tolika sebicentričnost nepristojna u novom svijetu.Lord je albumom „Melodrama“ pažljivo dekonstruisala takođe samocentričan svijet djevojke u ranim dvadesetim godinama –i stvorila mjehur od sapunice. Njihovi primjeri pokazuju da vrhunska produkcija, oko koje se vrti novac, kasni za duhom vremena i stvarima koje najviše grizu modernog čovjeka.

Dalje od hermetičnog svijeta za dvije osobe nije mrdnuo ni The National sa pločom „Sleep Well Beast“. Zakazao je i Džoš Tilman (Father John Misty), čiji je album „Pure Comedy“ samo duga lista primjedbi ovoj planeti, bez iskazane želje da se nešto promijeni, ali i The War On Drugs sa dugo očekivanom pločom „A Deeper Understanding“. Duboka, meditativna rok-kontemplacija mlaka je u odnosu na prethodni, kultni album „Lost in The Dream“.

 

FOTO: shorefire.com / newsweek.com / thelineofbestfit.com / therumpus.net

 

Portal Analitika