Kultura

Britanska zdravica

Uvijek budite učtivi prema ljudima koje biste rado maltretirali, a uredno maltretirajte one koji su vam bliski. Ako želite da zvučite pametno u debati, a nemate pojma o čemu se govori, citirajte Šekspira
Britanska zdravica
ObjektivIzvor

Pažnja Ostrvljana je ove sedmice najviše usmjerena na šoping, klopu, „Boxing Day“ i nezaobilazni fudbal, ali to ne znači da praznični dani neće poslužiti Britancima i za rekapitulaciju. Novogodišnja sedmica, uz nezaobilazno pečenje i božićni puding, pružiće im dobru priliku da se osvrnu za minulim danima i razmijene mišljenja i iskustva.

Godina 2017. nije bila nimalo laka za Ostrvo. Zbog mnogih alarmantnih dešavanja, od terorističkih napada i Bregzita, do poljuljane ekonomije, zdravice koje će se držati po domovima Britanaca biće ispunjene lekcijama.

Naravno, Britanci ne mogu tako lako da se odlijepe od one naširoko popularne fraze „Keep calm and...“ koju svi proizvoljno dovršavamo, dodajući prvo što nam padne na pamet na kraju rečenice i lijepeći je po socijalnim mrežama. No, čak i kada se igraju frazama, Britanci ih „odrade“ u prepoznatljivom stilu, perfektno opisujući stvarnost svojim, tako voljenim humorom.

zdravica-2

Kako nakon problematične godine može da izgleda britanska zdravica ispunjena izrekama i lekcijama? Recimo da će neke od rečenica koje slijede izgovoriti mnogi Britanci u svojim domovima...

* Uvijek budite učtivi prema ljudima koje biste rado maltretirali, a uredno maltretirajte one koji su vam bliski.

* Ako ste u gradu, a u blizini se događa teroristički napad, ne zaboravite da ponesete točeno pivo koje ste upravo platili.

* Nikad ne smijete da prihvatite loše napravljenu šolju čaja. To je blasfemija!

* Čak i kada nijeste sigurni da umijete da govorite engleski jezik sa britanskim akcentom, nemojte da se obeshrabrite. Lupajte, pričajte što god. To će vas izvući iz najneprijatnijih situacija.

* Osjećate se bezvoljno? Čaša dobrog, suvog londonskog džina ekvivalent je nezaboravnom provodu.

* Šetnja po izrazito širokim ulicama može da ublaži čak i najgore i najproblematičnije dane u godini.

* Želite da zvučite pametno u debati, a nemate pojma o čemu se govori? Citirajte Šekspira. Ne možete da pogriješite.

* Uložite posljednji peni koji imate u obrazovanje, naročito ako uključuje životinje. Pogledajte dokle je to dovelo Dejvida Atenboroa.

* Imate loš BDP? Vratite kraljevinu i novac će početi da pada s neba.

* Ako učinite nešto pogrešno, samo kažite da vas je „Benedikt Kamberbeč nagovorio na to“. Sve će vam biti oprošteno.

Leila MURSELJEVIĆ

 

FOTO: Leila Murseljević

 

 

Portal Analitika