Kultura

Najubjedljiviji albumi iz regiona

Balkanska scena bila je prilično tanka, ali pojedini muzičari i bendovi uspjeli su da kažu nešto istinski bitno i aktuelno. To dokazuju albumi Crva, Boža Vreća, Miroslava Tadića i grupe Jinx
Najubjedljiviji albumi iz regiona
ObjektivIzvor

Kada bi ostali glavni gradovi na Balkanu njegovali muzičku scenu kao Zagreb, a svi rokenrol alternativci dekonstruisali stvarnost žustro kao beogradski - onda bi ritam regionalne scene odjekivao mnogo dalje od njenih okvira.

Ovako, muzička scena regiona izgleda prilično tanko. Godine 2017. cijela Crna Gora dočekala je samo jedan do kraja zaokružen album – ploču „1.000 zašto, 1.000 zato“ nikšićke grupe Punkreas. Balkanom je najviše odjeknula „Veronautika“ Nikole Vranjkovića, djelo izuzetnog koncepta koje je ipak i skoro u potpunosti kolaž pjesama koje smo čuli u posljednjih deset godina.

U takvoj muzičkoj stvarnosti ostali su ispod radara i bendovi i albumi koji zaista imaju nešto bitno i aktuelno da nam kažu o ovom vremenu i prostoru, ali i o svijetu. Budimo srećni dok ih brojimo na prstima obje ruke. U nizu „godišnjaka“, svaki je sve tanje popunjen...

1. Crvi

Piše nam se dobro

Negdje između Munkovog „Krika“ i vriska u legendarnoj pjesmi „Gouge Away“ benda Pixies jeste tjeskoba, izopštenost, veliki veltšmerc („tuga svijeta“) koji tako dobro hvataju beogradski Crvi na albumu „Piše nam se dobro“. Melodičniji od Repetitora, slušljiviji i manje introvertni od Jarbola, čvršći od Obojenog programa, Crvi donose riječi i muziku sa kičmom i stavom. Za generaciju koja zna da može i mora bolje!

2. Nevjerni Tomo & Miloš Zubac

Male pesme za Draganu

Intiman album „Male pesme za Draganu“ je posveta pjesnika Pera Zubca preminuloj supruzi. Ove pjesme nijesu samo dokaz kako skromne riječi mogu da iznesu orkanske emocije, već i vrhunski folk-bluz Perovog sina Miloša i njegovog zagrebačkog prijatelja Tomislava Zorića. Dovoljno da povjerujemo kako težak rastanak može i mora da bude samo najava konačnog susreta.

region-2-moskau

3. Moskau

Violence & Sorrow

Ploča „Violence & Sorrow“ je muzika za stenicu skrivenu ispod najhladnijeg kamena i u najdubljoj mračnoj kaljuzi industrijskog podruma. Ono što je za neke muzika Nika Kejva ili Toma Vejtsa u prepoznatljivom kabare-miljeu, za zagrebačku ekipu Moskau je san o raju za dušu isječenu grijehom i srušenim snovima.

4. Božo Vrećo

Pandora

Potpuno ogoljen, Božo Vrećo pustio je da mu drhtavo tijelo raznesu vjetrovi vihorne, raskošne muzike. „Pandora“ više nije sevdah, već urnebesna balkanska lavina koja silazi sve do dolina džeza i elektronike, grleći kosmički bol.

region-3-jinx

5. Jinx

Pogrebi & pomiriši

Za sve male sebičnjake koji su se jednog dana probudili u realnosti poznih tridesetih godina, evo albuma „Pogrebi & pomiriši“ - lagane i pitke utjehe u režiji najboljeg pop benda regiona.

6. Miroslav Tadić

Spavati, možda sanjati

Recept za idealnu uspavanku dolazi od starog gitarskog majstora. Slikajući skromnom, svedenom paletom muzičkih boja, Miroslav Tadić stiže da prstima isplete savršen omaž poetici Arsena Dedića. Ploča „Spavati, možda sanjati“ podsjeća na to koliko raskošan umjetnik može da bude upečatljiv, čak i onda kada servira naizgled posnu trpezu.

7. Pi

Časna ljubanska

Vila iz muzičke šume Striborove je Ivana Piček. Pločom „Časna ljubanska“ uronila je slušaoce u kompleksan, ranjiv i senzualan djevojački svijet. Za kompleksan album potreban je temeljan, strpljiv slušalac spreman na istraživanje. Pi je to zaslužila zahvaljujući osobenom spoju indi folka i elektronike.

8. My Buddy Moose

IV

Sve bogatija regionalna amerikana scena dobila je perjanice u Rijeci. Bend My Buddy Moose demonstrirao je raskošnu zrelost na albumu „IV“. Ovo je idealan materijal čak i za neku širu publiku, nenaviknutu na lutanje kroz gustu maglu američkog Juga.

9. Svemirko

Vanilija

Marko Vuković dokazao je da i region ima dostojnog jahača na talasima nostalgije osamdesetih. Svaka pjesma, tekst ili udar po klavijaturi na albumu „Vanilija“ je obožavanje jedne ere koju je svjetska muzička scena prilično ofucala u posljednje tri godine. No, kad je riječ o talentovanom Slavoncu, ova podloga je sjajan materijal za nekoliko sjajnih, zaraznih pjesama za ples.

10. Nežni Dalibor

U slojevima

Najbolje godine su prošle, a samosažaljivoj generaciji zaboravljene građanštine ostalo je samo da prizna kako je ostarila. Slika njene svakodnevice je siva, klaustrofobična i vrlo neprijatna. Vranjanci iz Nežnog Dalibora servirali su je kao oporo iskustvo koje i te kako vrijedi svariti na albumu „U slojevima“. S. S.

 

FOTO: citymagazine.rs / youtube.com / mixeta.hr

Portal Analitika