Kultura

Revolucija, a ne evolucija!

Serije emitovane tokom 2017. dokazale su da umjetnost ima istu snagu i na velikom platnu – i na malim ekranima. Uz mnogo rasprava, izmjena i grananja rukama, odabrali smo najbolje
Revolucija, a ne evolucija!
Objektiv/PobjedaIzvor

Činjenica je da živimo u doba kada je TV produkcija na vrhuncu. Televizijski autori moraju da izmišljaju načine da impresioniraju publiku, opasno razmaženu vrsnim serijama. Ipak, tokom 2017. godine TV autori nijesu uspjeli samo da nadmaše najviše standarde produkcije, već i da postave nova pravila igre. Odbijajući evoluciju, grabeći ka revoluciji, pretvorili su male ekrane u emitere najfinije umjetnosti.

Serija „The Handmaid's Tale“aktuelizovala je borbu za ženska prava na planetarnom nivou, a šou „Big Little Lies“ skrenuo pažnju na zlostavljanje - prije alarma u vidu prvog Vajnstina i svih ostalih Vajnstina!Dok je„The Deuce“ podvlačilaaktuelnu političku poruku, finalna sezona šoua „The Leftovers“ zaokružila je cijeli filozofski koncept emotivnim rolerkosterom. A o tome koliko su granice između filma i TV pomjerene, dovoljno govori četvrt vijeka čekani „Twin Peaks“, čiji su se akteri pobunili zbog toga što nijesu dobili filmske, već televizijske nominacije!

Dejvid Linč rekao je da posmatra treću sezonu „Twin Peaksa“ kao film od 18 sati. Pojedini kritičari usvojili su ovaj „koncept“ i proglasili „Twin Peaks“ za filmsko ostvarenje godine. I tako su propustili da ukažu na najveću magiju 2017, tokom koje jedokazano daumjetnost ima istu snagu i na velikom platnu – i na malim ekranima. Dileme više nema... Dejvid Linč pokazao je da televizija jeste umjetnost.

Uz mnogo rasprava, grananja rukama i dvocifreno mijenjanje pozicija na listi, redakcija Objektiva sastavila je top 10 najboljih serijala. Dobro – top 10, uz dva „prošvercovana“ naslova. Da... Godina jeste bila toliko dobra.

 

VRUĆE

1. Twin Peaks

Tokom treće sezone „Twin Peaksa“ i 18 sati magije pokretnih slika, nemušti, apsurdni i cinični likovi prožimaju se u kovitlacu kolektivne krivice - krivice svih nas – i slivaju u vrisak nikad prežaljene Lore Palmer u finišu serijala Šoutajma. Vizija Dejvida Linčanije samo dekonstrukcija našeg vremena, već i putokaz za druge TV autore. Ne igrajte po tuđim šablonama... Stvarajte svoja pravila.

02-twin-peaks

2. The Leftovers

Misteriozni HBO serijal Dejmona Lindelofa i Toma Perote završen je poslije tri godine testiranja nervnih ćelija gledalaca – i to najboljim od svih mogućih krajeva. Epsko finale uspjelo je da najstrašnija egzistencijalna pitanja pretvori u čistu ljubavnu priču, vođenu maestralnom glumom Keri Kun.

03-big-little-lies

3. Big Little Lies

Zarazni HBO serijal Žan-Marka Valija jeste studija nasilja i laži koje govorimo sebi da bismo preživjeli. „Big Little Lies“ je toksična TV zagonetka, filovana vještim režiserskim rješenjima, furioznim narativom, perfektnom muzikom i igrom fenomenalnih glumačkih zvijezda - Ris Viderspun, Šajlin Vudli, Lore Dern i Nikol Kidman. Vali je skockao toliko dobru mini-seriju, da je donesena neplanirana odluka da postane „maksi“ – dočekaćemo i drugu sezonu!

04-feud

4. Mindhunter / The Deuce

Netfliksov „Mindhunter“ odjeknuo je širom planete, dok se nepravdeno potcijenjen HBO šou „The Deuce“ uvlačiopod kožu mnogo manjeg broja serijofila. Ove serije dijele mjesto na listi baš zbog toga što su obje natjerale gledaoce da razmišljaju izvan kutije. „Mindhunter“ Dejvida Finčera obrnuo je igricu servirajući priču o serijskim ubicama kroz bihejvioralnu analizu, a „The Deuce“ genijalnog Dejvida Sajmona smjestio gledaoce u srce Tajms skvera sedamdesetih godina, lijepeći ih u krv, znoj i spremu začetnika pornografske industrije.

05-insecure

5. The Handmaid's Tale

Veoma je lako zamisliti narandžastog vođu SAD-a kako gleda „The Handmaid's Tale“ i tapše ručicama od radosti dok žene tretiraju po njegovom receptu – kao gomilu mesa oko međunožja. Ironično, ali istinito: Huluova serija postala je svjetski hit baš zbog toga što je prikazana iste godine kada je Donald Tramp doperjao u Bijelu kuću. Podsjetila je svijet koliko je bizarno lako oduzeti nekome slobodu, čak u 21. vijeku, kada većina misli da je naučila sve što treba da zna o vladavini ljudskih prava.

06-ozark

6. Peaky Blinders

Zar stvarno moramo da argumentujemo prisustvo BBC serije „Peaky Blinders“ na listi poslije onako maestralnog finiša četvrte sezone? Naravno da ne moramo. Niti ima potrebe da vas molimo da čuvate u sjećanju neprevaziđenog Toma Hardija u ulozi Alfija Solomonsa. Stiven Najt oduzeo nam je omiljenog Jevreja, ali barem smo ga ispratili uz nezaboravni prasak.

07-megi-dzilenhol

7. Feud / Ozark

„Feud“, u produkciji TV mreže FX, uspio je da prikaže da holivudska fabrika za proizvodnju narcisa ima iste probleme i dan-danas, decenijama poslije rata dvije otrovne meduze - Beti Dejvis i Džoun Kraford. Kroz maestralnu igru Suzan Sarandon i Džesike Lang dao je jedan od odgovora na pitanje zašto u paketu sa slavom često idu alkohol i samoća.

Onako kako je „Feud“ raskrinkao holivudsko licemjerstvo, Netfliksov „Ozark“ razotkrio je okrutni svijet koji se okreće oko pranja novca. Srećom, napetaserija sa Džejsonom Bejtmanom dobila je drugu sezonu, iako nije imala zasluženu pažnju. Uhvatite korak sa „Ozarkom“ prije sredine 2018, kada stiže nastavak.

08-kameron-briton

8. Rick and Morty

Jedina mana animirane serije „Rick and Morty“ jeste to što nakon nje nijedan ukus na Zemlji nije dovoljno sladak. Originalnost treće sezone Harmonove i Roilandove animacije, emitovane na TV mreži Adult Swim,obezvrijedila je čak i rijetke okej epizode kultne animacije „South Park“. Bez pretjerivanja.

9. Insecure

Koliko je upečatljiva druga sezona serije „Insecure“ kreatorke i glavne glumice Ise Rej, dovoljno govori činjenica kako je već potvrđeno snimanje treće – i potpisani su ugovori za realizaciju još dva njena šoua na TV HBO! „Insecure“ je manje odjeknula kod nas nego u Americi, ali morate je čekirati ako volite lijepo skockane i napisane (tačnije - izrepovane!) priče o jadima izgubljenih milenijalaca.

10. Stranger Things

Prošle godine otvorili smo listu prvorođenom sezonom Netfliksove crvotočine, a2017. njome zaključujemo spisak najboljih.To dovoljno govori o razlici između prvog i drugog nastavka, ali ne i o magiji ovogodišnjeg druženja sa ekipom iz „Stranger Things“. Voljeli bismo da 2019.(da – tek tada izlazi treća sezona!!!) vidimo ovaj šou u prvom dijelu top liste. Pank-princeza Eleven, koja je za kratko vrijeme postala Leja 21. vijeka, zaslužila je još bolji nastavak. R. O.

OSTALO

TOPLO

Dark, Shameless, Game of Thrones, Black Sails, The Americans, BoJack Horseman, Curb Your Enthusiasm, Veep, Taboo, Billions, Big Mouth, Fargo, Narcos, Orange Is The New Black, Sneaky Pete, Godless, The Punisher, This Is Us, Glow, Top of the Lake: China Girl, How to Get Away With A Murder, Girls, Master of None, Blue Planet II, The Putin Interviews

MLAKO

American Gods, Sense8, Electric Dreams, 13 Reasons Why, House of Cards, Will and Grace, Black-ish, Preacher, Sherlock, The Walking Dead, Vikings, Mr. Robot, Better Call Saul, The Crown, Expanse, South Park

HLADNO

Iron Fist, The Defenders, The Mist, Gunpowder, Lemmony Snicket's Series of Unfortunate Events, Outcast, She's Gotta Have It, Tin Star

Nezaboravna nova lica

Ništa ne može da vam pokaže koliko je ova TV godina bila važna za žene kao lista najboljih novih glumaca koji su 2017. naježili milione gledalaca, emitujući neviđenu energiju na malim ekranima. Muškarci su imali svojih momenata, ali završili su u drugom dijelu liste. Talentovane glumice konačno su dobile šansu da odigraju vrsno izgrađene likove i preuzmu dominaciju među TV kremom. A evo kako izgleda lista...

1. Megi Džilenhol

The Deuce

2. Elizabet Mos

The Handmaid's Tale

3. Suzan Sarandon

Feud

4. Džesika Lang

Feud

5. Fantastične četiri

Nikol Kidman, Lora Dern, Ris Viderspun i Šajlin Vudli - Big Little Lies

6. Kameron Briton

Mindhunter

7. Tom Hardi

Taboo

8. Kristofer Meloni

Happy!

9. Edrijen Brodi

Peaky Blinders

10. Ijan Mekgregor

Fargo

FOTO: Kris Vektor / crisvector.deviantart.com / tvline.com / indiewire.com / vanityfair.com / spoliertv.com / netflix.com / pinterest.com / collider.com

Portal Analitika