Crna hronika

Beharović: Obilazio sam straže na granici sa Turskom

Hamid Beharović juče je u podgoričkom Višem sudu izmijenio prvobitnu izjavu i priznao da je učestvovao u stranim oružanim formacijama, odnosno u sukobima u Siriji na strani Islamske države. S obzirom na njegovo priznanje, dokazni postupak je prekinut pa su tužilac Saša Čađenović i branilac Beharovića, advokat Vladimir Marunović iznijeli završne riječi. 
Beharović: Obilazio sam straže na granici sa Turskom
PobjedaIzvor

Sutkinja Biljana Uskoković zakazala je za 16. januar izricanje presude.

- Izjašnjavam se da sam kriv i priznajem izvršenje krivičnog djela koje mi se optužnicom stavlja na teret – kazao je optuženi Beharović.

Promjena iskaza

On je pojasnio da je u početku negirao krivicu jer je mislio da je krivično djelo učešće u stranim formacijama, koje mu se stavlja na teret, isto što i ratovanje u stranim formacijama.

- Otišao sam u Siriju da bih tamo živio kako mi vjera nalaže. Tačno je da sam obilazio straže na granici sa Turskom, ali za vrijeme boravka u Siriji nijesam ratovao – kazao je Beharović.

Istakao je da je od dolaska u Crnu Goru pokušavao na sve načine da pojasni da u Siriju nije išao da ratuje.

- I kod tužioca i nekoliko puta tokom suđenja sam izrazio kajanje zbog svega. Imao sam potrebu da pojasnim da nijesam išao da ratujem i to prije svega zbog bola koji sam nanio porodici. Pretrpio sam veliku štetu zbog ovoga. Moja majka, koja mi je bila najveći oslonac, preminula je u toku ovog postupka– kazao je on.

Uslijedio je predlog tužioca Saše Čađenovića da se prekine dokazni postupak imajući u vidu da je optuženi Beharović priznao krivično djelo koje mu  se optužnicom stavlja na teret, a što je sud i prihvatio.

Iznoseći završne riječi tužilac Čađenović ostao je u cjelosti pri navodima iz optužnice koji su, kako je kazao, potvrđeni i predstavljenim dokazima.

- Beharović je sa porodicom otputovao u Siriju iako je znao da će se nastaniti na teritoriji koju kontroliše ISIL, a što je i priznao. Tamo je izvršavao obavezu obilaska stražarskih mjesta prema granici sa Turskom - kazao je tužilac Čađenović.

hamid-beharevic-sa-eminom-kerimom-1209-2017-bojana-robovic123402Okolnosti

On je od suda zatražio da se Beharović oglasi krivim, ali da prilikom odmjeravanja visine kazne uzme obzir olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

- Olakšavajuće okolnosti su da okrivljeni do sada nije osuđivan, što ukazuje na njegovu neporočnu prošlost. Radi se o porodičnom čovjeku koji se brine o ženi i djetetu - kazao je Čađenović.

Sa druge strane, on je podsjetio da je Beharović svojim radnjama ostvario sva obilježja bića krivičnog djela učestvovanjem u oružanim formacijama.

- Okrivljeni je otišao na teritoriju koju ne kontroliše strana formacija već teroristička organizacija – naveo je tužilac.

On je istakao i da bi zatvorska kazna od nekoliko mjeseci uticala na okrivljenog Beharovića da ne učini istovjetno krivično djelo.

Čađenović je od suda zatražio i da uzme u obzir da je Beharović nekoliko puta i u toku istrage i pred sudom izrazio kajanje.

I branilac Beharovića, advokat Marunović podsjetio je sud na neporočnu prošlost njegovog branjenika kao i na činjenicu da nikada nije osuđivan.

Beharović je prilikom davanja odbrane tvrdio da je u Siriju otišao sa porodicom kako bi živio u islamskom okruženju, a ne da bi učestvovao u oružanim formacijama. Tvrdio je da se nije borio na strani ISIL-a, te da je spreman da izdržava kaznu do kraja života ako se dokaže da je ratovao.

Portal Analitika