Društvo

Traže od Hana da utiče na DPS da ne smjenjuje članove Savjeta RTCG

  Početak transformacije javnog servisa pokušava zaustaviti, a što će imati i nesagledive posljedice na inteziviranje unutrašnje političke krize, napisali su u pismu koje su evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju poslali predsjednici partija tzv. građanske opozicije, Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore, Dritan Abazović, predsjednik Ujedinjene reformske akcije (URA) Miodrag Lekić, predsjednik Demosa, Ranko Krivokapić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i Vladimir Joković, predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP).
Traže od Hana da utiče na DPS da ne smjenjuje članove Savjeta RTCG
Portal AnalitikaIzvor

“Svjedoci smo da vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) brutalno zloupotrebljava Skupštinu Crne Gore i da kroz mehanizam samovolje većine smijenjuje one članove Savjeta koje ne kontroliše, a u isti uvodi svoje partijske vojnike”, navodi se u pismu.

Oni ističu i da građani i građanke Crne Gore zaslužuju objektivan i profesionalan javni servis, oslobođen partijskih stega i otvoren za različitosti koje karakterišu crnogorsko društvo.

"Ovim se početak transformacije javnog servisa pokušava zaustaviti, a što će imati i nesagledive posljedice na inteziviranje unutrašnje političke krize. Dodatno, ovakvim inaćenjem u odnosu na nedvosmislene poruke iz međunarodne zajednice, prije svega EU čijem članstvu stremimo, crnogorske vlasti demantuju i svoju retoričku privrženost poštovanju evropskih standarda, na što mi godinama ukazujemo. Evropske integracije su do sada bile jedini motor kakvih takvih reformskih pomaka u pravcu društva funkcionalne vladavine prava, a što uključuje i slobodu medija i nezavisnost javnog servisa. Odnosom prema RTCG, DPS nikad flagrantnije, ugrožava i taj proces", navodi se u pismu.

Bečić, Abazović, Lekić, Krivokapić i Joković apeluju na Hana da iskoristi svoj autoritet i da ukaže visokim vladinim zvaničnicima u Crnoj Gori da moraju raskidati sa lošim praksama i poništavanjem i onih malih napredaka koji se u određenim oblastima naprave zarad očuvanja svog monopola moći, a suprotno državnom interesu Crne Gore.

"Vjerujemo da dijelite našu zabrinutost da ovakvi primjeri brutalne demonstracije partijske sile, uz kršenje zakona i evropskih standarda i najboljih praksi, ne mogu biti prihvatljivi za državu koja je u ovoj fazi pregovora sa EU, ali i da stavljaju ozbiljnu sjenku na samu EU ukoliko to bude tolerisala", zaključuje se u pismu.

 

Portal Analitika