Društvo

Objavljene Eurydice publikacije na crnogorskom jeziku

Na sajtu renomirane evropske obrazovne mreže za analizu evropskih obrazovnih sistema Euriydice objavljene su publikacije na crnogorskom jeziku koje predstavljaju izvanredan izvor komparativnih analiza iz oblasti obrazovanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. 
Objavljene Eurydice publikacije na crnogorskom jeziku
Portal AnalitikaIzvor

Dostupne publikacije su: Ključni podaci o nastavi jezika u školi u Evropi 2017; Preporučeni godišnji fond časova u obaveznom obrazovanju u Evropu 2016/17. godine- komparativni pregled; Nacionalni sistemi studentskih naknada i podrške u visokom obrazovanju u Evropi 2016/17.godine; Struktura evropskih obrazovnih sistema 2016/17. godine; Plate i novčane naknade nastavnika i direktora škola u Evropi 2015/16. godine.

Crna Gora je članica Eurydice mreže od 2013. godine, a Nacionalna Eurydice jedinica za Crnu Goru nalazi se u Ministarstvu prosvjete, Direktoratu za visoko obrazovanje. Jedna od aktivnosti Nacionalne Eurydice jedinice je prevođenje publikacija na crnogorski jezik, tako da prevodi  budu dostupni crnogorskoj javnosti i time njihovo olakšano korišćenje.

Mrežu čine Evropska jedinica zadužena za koordinaciju i objavljivanje publikacija, koja je u Briselu, kao i 42 nacionalne jedinice. To su države članice EU, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Island, Crna Gora, Lihtenštajn, Norveška, Srbija, Švajcarska i Turska. Nacionalne jedinice prikupljaju podatke i učestvuju u analizi istih.

Informacije Eurydice mreže namijenjene su svim zainteresovanim stranama koje na direktan ili indirektan  način utiču na kreiranje obrazovne politike. Dakle, informacije koje pruža mreža odnose se sve nivoe obrazovanja od predškolskog do visokog sa različitih aspekata: od legislative, reformskih procesa, nastavnog kadra, programa mobilnosti, obrazovanja i usavršavanja nastavnika, do finansiranja obrazovanja.

Aktivnim učešćem u Eurydice-u Crna Gora informiše sve članice Eurydice mreže  o politici, socijalnoj i ekonomskoj situaciji i trendovima, organizaciji i upravljanju, finansiranju u obrazovanju, obrazovanju i vaspitanju u svim fazama života. Dodatna vrijednost učešća ogleda se u mogućnosti razmjene, kroz uspostavljenu elektronsku platformu za saradnju, pitanja, dilema, i informacija o izazovima sa kojima se susrijećemo u reformi obrazovanja, sa svim zemljama članicama mreže, i na taj način dobijemo dobar uvid u sistemska rješenja i iskustva u implementaciji istih u zemljama EU.

Kako bi se obezbijedilo uspješno funkcionisanje mreže i operativno učešće Crne Gore, uspostavljena je  saradnja  sa svim relevantnim kreatorima obrazovne politike u Crnoj Gori, a  u cilju pripreme informacija o našem obrazovnom sistemu i podizanja svijesti o značaju same Eurydice mreže. U realizaciji  predviđenih aktivnosti svoj doprinos daju  predstavnici Centra za stručno obrazovanje, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra,  ustanova visokog obrazovanja, obrazovno vaspitnih  ustanova, kao i predstavnici Ministarstva prosvjete.

 

 

Portal Analitika