Politika

Ruske službe su prećutno pomogle pokušaj terorizma

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović ocijenio je da su bezbjednosne službe Rusije prećutno pomogle u pokušaju terorističkih napada na izborni dan u Crnoj Gori o čemu, kako kaže, govori i činjenica da je optuženi Eduard Šišmakov 2014. godine učestvovao u radu Savjeta bezbjednosti Rusije.
Ruske službe su prećutno pomogle pokušaj terorizma
PobjedaIzvor

Poslanik DF-a Predrag Bulatović pitao je Darmanovića da konkretizuje svoje stavove o uključenosti zvanične Rusije u pokušaj terorizma na izborni dan 2016. godine. Takođe ga je pitao koliko je pripadnika bezbjednosnih službi NATO zemalja u Crnoj Gori.

- Od onog momenta kada je diplomata takvog formata kakav je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov dozvolio sebi da izjavi da su politički lideri Crne Gore izdali Rusiju, nijedna izjava ili kvalifikacija koju bih upotrijebio ne može biti pretjerana - rekao je Darmanović.

On je kazao da je svoje izjave o ulozi Rusije u našim politič- kim procesima bazirao na činjenicama, podsjetivši da se u optužnici kao glavno optuženi navode dva lica za koje operativna i druga saznanja, kao i snažni dokazi, ukazuju da su pripadnici službi bezbjednosti Rusije.

Jedan od optuženih, Šišmakov, učestvovao je i na sastancima Savjeta bezbjednosti Rusije.

- U radu takvog tijela ne učestvuju neidentifikovani ruski nacionalisti, već se poziv za učešće dobija sa visokih državnih adresa. Šišmakov je službovao kao zamjenik vojnog atašea u Poljskoj, odakle je kao persona non grata protjeran u Rusiju. Ovako nešto upućuje na zaključak da je malo vjerovatno da određene strukture nijesu bile upoznate, odnosno da su prećutno pomogle u pokušaju izvršenja krivičnog djela o kojem je riječ - rekao je Darmanović.

Indikativno je i to, kako dodaje, da zvanična Moskva nije pokazala spremnost za saradnju, već je na različite načine opstruirala istražni postupak i sudski proces u Crnoj Gori. On nije odgovorio na pitanje o broju pripadnika stranih službi.

- Nikad u životu nijesam bio povezan ni sa kakvim obavještajnim službama, domaćim ili stranim - rekao je Darmanović.

Bulatović je kazao da Darmanović „zastupa interese Soroševe grupacije“. - Rusija je umiješana zato što Ananije Nikić nije izručen? A Bogićević i Ristić, jesu li izručeni? Optužite Srbiju ako smijete - rekao je Bulatović.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika