Društvo

Pojačati aktivnosti u pravcu zaštite sigurnosti građana

Biro za operativnu koordinaciju i usklađivanje aktivnosti organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor dao je danas konkretne smjernice nadležnim organima da, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, intenziviraju aktivnosti u pravcu zaštite sigurnosti i bezbjednosti građana.
Pojačati aktivnosti u pravcu zaštite sigurnosti građana
Agencije/Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Biro je na današnjoj sjednici razmotrio realizovane operativne akcije u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala.

"Pozitivno je ocijenjena dosadašnja saradnja organa za sprovođenje zakona, izražena kroz mjere i radnje koje se u kontinuitetu sprovode sa ciljem obezbjeđenja sigurnog i bezbjednog ambijenta u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Biro je usvojio "Procjenu opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori – SOKTA 2017", koja je, kako se navodi, prvi put izrađena uz primjenu međuagencijskog pristupa.

"Procjena opasnosti predstavlja jedinstveni okvir za utvrđivanje zajedničkih prioriteta i donošenje strateških i operativnih odluka o sinhronizovanom djelovanju policije, Tužilaštva i drugih bezbjednosnih službi", pojasnili su iz MUP-a.

Biro je, kako su naveli, konstatovao da je regionalna i međunarodna saradnja od izuzetnog značaja za beskompromisan odgovor kriminalnim grupama.

"I dao konkretne smjernice nadležnim organima da, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, dodatno intenziviraju aktivnosti u pravcu zaštite sigurnosti i bezbjednosti građana", dodaju u saopštenju.

Na sjednici je zaključeno da je neophodno nastaviti sa proaktivnim radom usmjerenim na pripadnike organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno-interesantna lica.

"A posebno kroz kontrole poslovanja firmi čiji su oni vlasnici i finansijskih transakcija koje obavljaju sa povezanim licima", zaključili su u saopštenju.

Portal Analitika