Podgorica

Gradi se mreža fekalne kanalizacija u prigradskim naseljima

Vodovod i kanalizacija doo je raspisalo javni poziv za odabir izvođača radova na izgradnji fekalne kanalizacije u dužini od oko osam km (preko 25 ulica), za naselja Zagorič, Zlatica, Momišići, Konik 2, Vrela ribnička, Masline, Murtovina, Gornja Gorica. Ugovor o izvođenju radova potpisan je sa kompanijama AG Infoplan i Put Inženjering tokom ovog mjeseca. Početak radova planiran je u januaru 2018 godine, a završetak u prvoj polovini naredne godine.
Gradi se mreža fekalne kanalizacija u prigradskim naseljima
Portal AnalitikaIzvor

Ugovorena vrijednost radova iznosi 1.067.077,18 eura i ovi radovi predstavljaju uvod u početak realizacije velikog projekta – Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čime se rješavaju primarne potrebe građana kroz priključenje na fekalnu kanalizaciju.

U narednom periodu će biti raspisan i javni poziv za izbor konsultanta za izradu projekta za izgradnju 12.5 km sekundarne kanalizacione mreže (za djelove Grada gdje su riješeni svi imovinski odnosi). Očekuje se da se izbor konsultanta završi u prvom kvartalu naredne godine, koji će u narednoj godini raspisati javni poziv za predmetnu izgradnju.

Cilj Projekta izgradnje sekundarne kolektorske mreže fekalne kanalizacije na području Glavnog grada Podgorice je širenje kanalizacione mreže i njena potpuna valorizacija priključenjem krajnjih korisnika, kako bi se isključio iz upotrebe što veći broj septičkih jama, što za posljedicu treba da ima sprečavanje zagadjenja podzemnih voda.

Podsjećamo da je realizovanim, u dužini  17-20 km, pokriven veći dio saobraćajnica u naseljima gdje su već izgrađeni primarni kolektori i to: Zagorič, Masline, Murtovina, Stara Zlatica, Vrela Ribnička, Konik, Drač i dr, u vrijednosti od oko 2,4 miliona eura. Sa  izgradnjom sekundarne kanalizacione mreže nastavilo se i u 2015 i 2016. godini za pojedine preostale ulice u naseljima na teritoriji Glavnog grada. Sredstva za finansiranje su obezbijeđena iz Budžeta Glavnog grada i  „ViK“ d.o.o. Podgorica u iznosu od oko 1,1 milion eura.

U 2017. godini nastavilo se takođe sa izgradnjom kanalizacione mreže, prvenstveno sekundarnih kolektora, radi priključenja što većeg broja korisnika. Do novembra 2017. godine završeni su radovi u ulicama Luke Boljevića, III Sandžačke, Vuka Mandušića, Geteove, Slavonske, Danilovgradske, Hercegnovske, Andrijevičke, Dragoljuba Milačića, Vlada Martinovića, Kučke u vrijednosti od oko 250.000 eura.

 

Portal Analitika