Društvo

Skupštini predloženo razrješenje Đurovića

Administrativni odbor jednoglasno je danas predložio Skupštini da razriješi funkcije člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića, jer je prekršio Zakon o sprječavanju korupcije
Skupštini predloženo razrješenje Đurovića
Portal AnalitikaIzvor

Đurović je na izjašnjavanju pred Administrativnim odborom rekao da je prekršio članove 11 i 13 Zakona o sprječavanju korupcije, ali da zbog toga nije u sukobu interesa.

- Nigdje nije propisano da je nesavjesno vršenje funkcije razlog za razrješenje. Sukoba interesa nije bilo, jer javni interes nije bio podređen mom privatnom poslu. Ovom logikom – gdje uzimate iz zakona šta hoćete – možete da smijenite generalnu direktorku RTCG sjutra. Četiri člana Savjeta nisu dostavila imovinske kartone. Šta je veći grijeh: proizvodnja salate ili nedostavljanje imovinskog kartona? Sve što radite ovdje je protivzakonito – istakao je on.

Administrativni odbor je, prema njegovom mišljenju, prekršio Zakon o nacionalnom javnom emiteru.

- Ulazite u proceduru koja nije dozvoljena. Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) utvrdila je da nema kršenja člana 26 Zakona o nacionalnom javnom emiteru, što ne može da bude razlog za dolazak ovdje – tvrdi Đurović.

On smatra da je za osam godina u Savjetu RTCG uradio sve što je mogao da, kako je rekao, vrati Javni servis građanima.

- Sada na RTCG imate istraživačko novinarstvo – emisiju Mehanizam, veće učešće NVO sektora, veću zastupljenost manjina, više tema iz lokalnih samouprava, više zaposlenih osoba sa invaliditetom... Transparentnost je veća nego što je ikada bila. Zastupljenost vlasti u informativnom programu je 53 odsto, a opozicije 47. Toga nije bilo. Znam da vam to smeta – poručio je Đurović članovima Administrativnog odbora.

djurovic-sam

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja prokomentarisao je današnji skup podrške NVO sektora Đuroviću ispred Skupštine, rekavši da je to „prava slika crnogorskih medija“.

- NVO nisu na strani zakona i vladavine prava. Oni performansom žele da sačuvaju Đurovićevu funkciju, iako je ASK utvrdila da je on prekršio zakon – istakao je Škrelja.

On je podsjetio da je Đurović prekršio članove 11 i 13 Zakona o sprječavanju korupcije, zato što je istovremeno sa javnom funkcijom člana Savjeta RTCG obavljao i funkciju izvršnog direktora u privrednom društvu ''Nature''.

Škrelja je pitao Đurovića zašto nije digao glas protiv smjene prethodnog menadžmenta RTCG, koji je, kako je rekao, inicirao „jedan opozicioni političar“. Đurović je odgovororio da je dao dvije izjave u kojima je osudio uplitanje političara, dodavši da se on i prije toga zalagao za smjenu Radojke Rutović.

- Ja sam ih smijenio – kao i direktora koji je bio prije njih – i čast mi je što sam to uradio – naveo je on.

Član Administrativnog odbora iz Demokratske partije socijalista (DPS) Branko Čavor, kazao je da se u Đurovićevom slučaju, kao i svakom drugom, zakon mora poštovati.

- Vaša nezavisnost nije ugrožena, mi radimo samo ono što je po zakonu. Više bih vjerovao u Vašu nezavisnost da ste se 2016. usprotivili smjeni cijelog rukovodstva – naglasio je on.

Njegov kolega iz DPS-a Milorad Vuletić smatra da je na Javnom servisu u poteklom period urađeno mnogo dobrih stvari, ali da je učinjeno i mnogo loših.

- To se posebno odnosi na smanjenje gledanosti RTCG – podvukao je on.

On je upitao Đurovića zašto je podnio ostavku na mjesto direktora u privrednom društvu “Nature” ako nije u konfliktu interesa, na šta Đurović odgovorio da je time samo želio da se uskladio sa zakonom.

- To je 2015. uradio i predsjednik vaše stranke koji je podnio ostavku u privatnoj firmi, stupivši na premijersku funkciju. Tada niko nije dizao galamu – napomenuo je Đurović i dodao da se nije žalio Upravnom sudu jer u odluci ASK ne postoji ništa što želi da opovrgne.

Portal Analitika