Kultura

Prostor gdje se piše i misli crnogorski

Na globalnoj mreži od 16. decembra dostupna je testna verzija Vikipedije za Crnu Goru. Projekat je inicirala grupa crnogorskih entuzijasta. 
Prostor gdje se piše i misli crnogorski
PobjedaIzvor

Pridružite se grupi od 80 hiljada aktivnih korisnika koja uređuje preko 40 miliona članaka na 292 jezika. Testna verzija je na veb adresi:https://incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/cnr/Početna_stranica.

 

vikipedija-2

 Zahtjev za stvaranje crnogorske Vikipedije će biti odobren kada na crnogorskoj Vikipediji bude dovoljno napisanih članaka.

Kada zahtjev bude odobren, sav sadržaj će biti premješten iz inkubatora na zvaničnu vikipediju.

Potrebni su ljudi koji bi pisali članke, diskutovali i podržali projekat Crnogorska Vikipedija na stranici fondacije Vikipedije „Meta“ gdje ovih dana sučeljavaju stavove pristalice i protivnici ideje da bude osnovana Vikipedia na crnogorskom jeziku. Postupak glasanja je sličan svakom online glasanju.

Ukoliko želite da dobijemo i Vikipediju na crnogorskom, registrujete se na bilo koju Vikipediju u svijetu i glasajte. Link za glasanje je

https://meta.wikimedia.org/wiki/Requests_for_new_languages/Wikipedia_ Montenegrin_5#Arguments_ in_favour.

Glasanje traje do kraja godine, a pobjeđuje onaj ko ima više glasova.

Postojeći tekstovi

Do juče je postavljeno desetak tekstova. Hronološki, prva je postavljena odrednica koja definiše crnogorski jezik. Glasi: crnogorski jezik sastavni je dio štokavskoga jezičkog sistema. Crnogorski je jezik službeni jezik u Crnoj Gori (od 2007. godine). Njime govore i Crnogorci u iseljeniš- tvu, pogotovo u Peroju (Republika Hrvatska), u Skadru i suśednoj mu Vraki (Albanija) te u Lovćencu i Feketiću (Vojvodina). Postavljena je 19. decembra.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika