Abiznis

Izvoz boksita 59 miliona

- Konzorcijum kompanija Uniprom i Uniprom metali, u vlasništvu nikšićkog biznismena Veselina Pejovića, je do sada platio 480 hiljada eura po osnovu koncesije za eksploataciju crvenih boksita i u preplati je 95,4 hiljade eura, saopšteno je iz Poreske uprave. 
Izvoz boksita 59 miliona
PobjedaIzvor

Prema podacima Monstata za 11 mjeseci ove godine, proizvodnja u sektoru vađenje ruda i kamena je povećana 147,3 posto, dok je izvoz crvenih boksita iznosio 58,9 miliona eura i povećan je za čak 66,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Vlada je 30. septembra 2015. zaključila ugovor sa ovim konzorcijumom o koncesiji za eksploataciju boksita za ležišta Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan.

- Ugovorom je utvrđen stalni dio koncesije za prvu i drugu godinu od po 303,96 hiljada eura, dok je rješenjem od 30. maja ove godine konzorcijum zadužen po osnovu promjenljivog dijela koncesione naknade za 2016. godinu od 328,6 hiljada eura - kazali su Pobjedi iz Poreske uprave i naglasili da su sve dospjele obaveze po ovom osnovu izmirene.

- Konzorcijum je izmirio i dospjeli prvi dio stalne koncesione naknade za ovu godinu od 151,98 hiljada eura, dok drugi još nije dospio za plaćanje - kazali su iz Poreske uprave i dodali da je konzorcijum 95,4 hiljade eura u preplati.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika