Region

Blokirana imovina porodice Todorić i ostalih osumnjičenih

Zagrebački Županijski sud prihvatio je prijedlog vanredne Uprave Agrokora i širom Hrvatske blokirao imovinu 15 osumnjičenih, koji se terete da su tom koncernu raznim malverzacijama od 2006. do 2017. nanijeli štetu od ukupno 212 miliona eura (1,6 milijardi kuna).
Blokirana imovina porodice Todorić i ostalih osumnjičenih
N1Izvor

Osumnjičenima su blokirani računi u bankama, ne smiju da opterećuju ili prodaju nekretnine, a Centralnom klirinškom depozitarnom društvu naloženo je da „zamrznu“ trgovanje državnim obveznicama ili dionicama. Prema nezvaničnim saznanjima, blokada cjelokupne imovine ne pokriva ni četvrtinu navodne štete.

Radi se o najvećem imovinsko-pravnom zahtjevu ikada ispostavljenom u bilo kojem kaznenom predmetu u Hrvatskoj. Prema njemu, u slučaju da se optužbe pravosnažno dokažu, bez imovine mogli bi da ostanu londonski bjegunac Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan, zatim Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Damir Kuštrak, Piruška Canjuga, Ivan Crnjac, Mislav Galić, Hrvoje Balent, Alojzije Pandžić, Olivio Diskordija, Sanja Hrstić, Marijan Alagušić i Ivica Sertić.

Iako se, osim Ivice Todorića, ostali ne sumnjiče da su se nezakonito materijalno okoristili, u slučaju da budu proglašenim krivima da su to omogućili Ivici Todoriću - solidarno će pokriti štetu.

Odlukom istražne sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, do sada se pod blokadom nalazila samo imovina Ivice Todorića. Riječ je o četvrtini Kulmerovih dvora, te dvije nekretnine, oranice na području Kloštar Ivanića ukupne površine oko 15.000 kvadratnih metara, pašnjakom oko 7.000 kvadratnih metara u Gornjoj Jelenskoj, te poljoprivrednim zemljištem površine dva jutra i oko 9.000 kvadrata u Mikloušu.

Blokirano mu je i osam računa u tri poslovne banke te 100-postotni poslovni udio u njegovoj privatnoj kompaniji Agrokor Projekti, koja nije u sastavu koncerna Agrokor. Radi se o firmi čiji je osnivački kapital oko 700 miliona eura (5,3 milijarde kuna), ali je stvarna vrijednost tog udjela prema - podacima kojima raspolažu nadležna tijela - upitna.

Todorić je na blokiranim računima imao oko 2.000 kuna. Takođe, ne može da raspolaže ni sa 2.733 dionice Agrokora koje se u Centralnom klirinškom depozitarnom društvu vode na ulagaoca Ivicu Todorića. Njihova nominalna vrijednost je oko 185 hiljada eura (1,4 miliona kuna).

Portal Analitika