Turizam

Subvencije kamatnih stopa za kredite pet preduzeća

Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je odluku o pet preduzeća kojima će subvencionisati kamatne stope na kredite odobrene u oblasti turizma i ugostiteljstva u ovoj godini, u ukupnom iznosu od 50.000 eura.
Subvencije kamatnih stopa za kredite pet preduzeća
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u odluci koje je ovo ministarstvo juče donijelo, subvencije za podgoričko preduzeće „Carine“ iznosi 20.000 eura. Po deset hiljada eura iznose subvencije za nikšićki „Helada Mont“ i podgorički „Šolcomp“, dok će kamatne stope za podgoričku firmu „Inc“ i budvansku „Medinu“ biti subvencionisani sa po pet hiljada eura.

- Ministarstvo će sa odabranim korisnicima potpisati ugovor o subvencioniranju najkasnije u roku od tri dana od donošenja odluke, nakon čega će odobrena sredstva biti uplaćenja korisnicima subvencije.

Odobrena sredstva će biti uplaćena korisnicima najkasnije do kraja ove godine - navodi se u odluci.

Podsjećamo, Vlada je na sjednici sredinom decembra, na predlog ovog Ministarstva, donijela odluku o Programu subvencionisanja kamatne stope na kredite odobrene preduzećima i preduzetnicima iz oblasti turizma i ugostiteljstva za ovu godinu. Njime su Ministarstvo i Investiciono-razvojni fond (IRF) zaduženi da objave javni poziv za realizaciju Programa, što je i učinjeno 15. decembra.

- Sporazumom o saradnji u okviru Programa definisano je da će se subvencinisanje obavljati u iznosu od dva procentna poena od kamatne stope koju je odobrio Fond prilikom dodjele kredita.

Na osnovu šest pristiglih zahtjeva, Komisija za donošenje odluke utvrdila je da je pet podosilaca zahtjeva ispunilo uslove - preciziraju iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Portal Analitika