Društvo

Turska delegacija u posjeti Ministarstvu odbrane

Delegacija Generelaštaba Oružanih snaga Republike Turske, na čelu sa brigadnim generalom Neđatijem Gindizom (Necati Gündüz),boravila je u dvodnevnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. 
Turska delegacija u posjeti Ministarstvu odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Delegaciju su na odvojenim sastancima primili generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović i v. d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković.

Ivanović je kazao da će bilateralne konsultacije doprinijeti kontinuitetu i osnaživanju odnosa između dva ministarstva i dvije vojske. On je, imajući u vidu novi status Crne Gore kao NATO članice, istakao potrebu definisanja novih oblasti saradnje, kako bi Crna Gora i Republika Turska zajednički doprinijele sistemu kolektivne bezbjednosti. Ivanović je naglasio  da Crna Gora ostaje posvećena jačanju odbrambene saradnje sa zemljama regiona, posebno promovišući NATO politiku otvorenih vrata.

General Gindiz je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane i spremnost za njenim unapređenjem u narednom periodu, ističući da je Turska, kao dugogodišnja NATO članica, nesebično podržavala evroatlantski put Crne Gore. On je iskazao spremnost za produbljivanjem saradnje sa Vojskom Crne Gore u oblasti usavršavanja i obuke, kao i u modernizaciji postojećih kapaciteta.

Sagovornici su se saglasili da će predstojeća ministarska posjeta Ankari, najavljena za februar 2018. godine, biti odlična platforma za definisanje konkretnih projekata od obostranog značaja.

Tokom sastanka sa delegacijom Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske, brigadni general Daković je naglasio posvećenost Crne Gore jačanju bezbjednosti i stabilnosti u regionu i na globalnom planu, kao i njen aktivan doprinos međunarodnim mirovnim misijama i operacijama.

On je informisao sagovornike o unapređenju interoperabilnosti i sposobnosti jedinica Vojske Crne Gore, kao i o prioritetima Vojske u predstojećem periodu, posebno ističući važnost modernizacije i opremanja.

Daković se zahvalio na značajnoj podršci Republike Turske reformskom procesu Crne Gore, kao i na razvoju kvalitetnih i sadržajnih bilateralnih odnosa u oblasti odbrane.

Portal Analitika