Kultura

UNESCO finansira projekat Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj

Projekat „Razvoj kulturnih i kreativnih industrija kao dio održivog ekonomskog sektora u Crnoj Gori“ Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj iz Podgorice, prvorangirani je na ovogodišnjem konkursu za finansiranje iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD) UNESCO-a, i za njega je odobreno 86.090 dolara.



UNESCO finansira projekat Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj
K. J.Izvor

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva kulture, odluku o izboru donio je Međuvladin komitet za promociju i zaštitu raznolikosti kulturnih izraza na 11. redovnoj sjednici održanoj od 12. do 15. decembra.

Nakon sprovedene predselekcije Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO i Ministarstva kulture, projekte je vrednovao panel eksperata UNESCO-a, a crnogorski projekat nalazi se među sedam odabranih, sa najviše bodova. Na konkursu je bilo prijavljeno 227 projekata iz cijelog svijeta.

- Projekat Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj usmjeren je na mapiranje crnogorskih kulturnih i kreativnih industrija, te prepoznavanje i promociju inovativnih praksi u tom sektoru. Istraživaće se njegovi potencijali za lokalni i regionalni razvoj. Planirano je da se prioritet da većem učešću žena, mladih stvaralaca i pripadnika manjinskih grupa u ovoj oblasti, kao i unapređenju poslovnih vještina preduzetnika u kulturi kroz set namjenskih treninga. Definisane projektne aktivnosti za jedan od važnih ciljeva imaju i izradu smjernica za razvoj kulturnih i kreativnih industrija, koje će biti namijenjene donosiocima odluka i politika, civilnom sektoru, i generalno, podizanju svijesti o značaju ovog sektora kulture za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore – ističu iz Ministarstva kulture.

Realizacija projekta počeće u aprilu, a završne aktivnosti planirane su za početak 2020. godine.

Fond za kulturnu raznolikost oformljen je na osnovu Konvencije o zaštiti i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza UNESCO-a, koju je Crna Gora ratifikovala 2008. godine.

 

Portal Analitika