Fudbal

Kako je nastao "Boxing Day"

"Boxing Day" obilježava se dan nakon Božića, a za ljubitelje fudbala znači da će uživati u engleskoj Premijer ligi koja se tradicionalno igra baš na taj dan. No, odakle uopšte naziv "Boxing Day" i kakve to veze ima sa fudbalom?
Kako je nastao "Boxing Day"
BBCIzvor

"Boxing Day" je zapravo dodatni dan Božića. Kao i kod nas, u Engleskoj se taj dan koristi za još malo uživanja u prazničnom raspoloženju sa prijateljima i uživanju u hrani sa Božićne trpeze.

Sami naziv "Boxing Day" vuče tradiciju još iz doba gospodara i njihovih sluga u Engleskoj. Dok su gospodari, imućni i ugledni članovi društva, svoje poklone otvarali na Božić, neko ih je morao i služiti. Kako bi nagradili poslugu koja je za njih radila cijele godine, pa i na sam Božić, slugama su davali slobodan dan, a poklonili bi im i "božićnu kutiju" ("Christmas Box") u kojoj su se nalazili brojni pokloni. Sluge bi "božićne kutije" poklanjali i svojim ukućanima, pa je taj dan ostao upamćen kao "Dan kutija" ili na engleskom - "Boxing Day".

Osim toga, na sami Božić crkva bi ispred svojih vrata ostavila kutiju za skupljanje pomoći za siromašne, a ta kutija otvarala bi se na dan nakon Božića kad bi se njen sadržaj dijelio onima koji nemaju.

Tradicija kutija za pomoć bila je poznata i mornarima koji bi uoči isplovljavanja na brod ukrcali i kutiju punu novca. Vjerovalo se da kutija sa novcem donosi sreću, a kada bi putovanje bilo uspješno, ta kutija predavala se svešteniku koji bi je na dan nakon Božića podijelio siromašnima.

Danas se "Boxing Day" provodio u krugu šire porodice i prijatelja koje se ne posjećuje baš na sam Božić, a dan je postao i sinonim za brojne sportske aktivnosti. Osim tradicionalnog kola Premijer lige, popularne su i trke konja širem zemlje.

Britanci se na taj dan okreću i nekim ekstremnijim aktivnostima poput plivanja u ledenom La Manšu. Osim toga organizuju se i trke sa ciljem prikupljanja sredstava za humanitarne svrhe. Do 2004. godine bio je to dan za lov na lisice, ali on je zabranjen. Lovci se i dalje okupljaju, ali to je danas više parada, nego što išta zapravo love.

Ukratko, "Boxing Day" danas se svodi na druženje, odlazak u šoping, gledanje fudbala i uživanje. Ono što je pohvalno jeste činjenica da je uspio zadržati i humanitarnu notu pa se još uvijek skupljaju sredstva za siromašne.

 

Portal Analitika