Fudbal

Terim spasio Ebuea i dao mu posao

Turski fudbalski stručnjak Fatih Terim oduševio je svjetsku javnost ponudivši posao Emanuelu Ebueu (34), bivšem igraču Arsenala i Galatasaraja koji danas živi kao beskućnik.

Terim spasio Ebuea i dao mu posao
SEEbizIzvor

"Čuli smo vijest da Ebue teško živi. Morao sam reagovati," kazao je Terim koji je bivšem reprezentativcu Obale Slonovače pružio priliku da krene ispočetka.

"Radiće u našem klubu kao pomoćni trener najmlađeg uzrasta," dodao je turski stručnjak.

Upravo je Terim 2011. godine doveo Ebuea iz Arsenala u Galatasaraj. Ebue se u turskom velikanu zadržao pet godina, nakon čega se vratio na 'ostrvo'.

"Presrećan sam što ću ponovo raditi s Terimom i što mi je pružio priliku. On mi je kao otac i sve bih učinio za njega," poručio je Ebue koji je imao sjajnu karijeru, ali danas nema ništa.

emmanuelebouedailymirrorIgrao je za dva svjetska velikana (Arsenal, Galatasaraj), nastupio u finalu Lige šampiona, u dresu reprezentacije Obale Slonovače sakupio je 79 nastupa i igrao na svjetskom prvenstvu 2010. godine. U karijeri je zaradio više od 15 miliona eura, no ostao je bez svega. Ostala mu je samo kuća, no uskoro ga očekuje deložacija. Skriva se od izvršitelja, a od gladi ga je spasio bivši napadač Portsmauta i Njukastla Lomana LuaLua, a često spava kod prijatelja na podu.

Njegovi problemi počeli su kada se razveo od supruge Aurelije koja mu je sve uzela, a već mjesecima mu zabranjuje i da vidi njihovo troje djece. Kako to već biva, nesreća ne dolazi sama. Preminuo je djed koji ga je odgojio, nedavno mu je u saobraćajnoj nesreći poginuo i brat s kojim je bio jako povezan, a FIFA ga je suspendovala na 12 mjeseci nakon tužbe bivšeg agenta. Na kraju je zaključio karijeru zbog zdravlja.

Ebue je tokom karijere sedam godina igrao za Arsenal, sa kojim je igrao finale Lige šampiona 2006. godine u kojem je slavila Barselona 2-1. Pet sezona je igrao za Galatasaraj, a nosio je i dres Beverena. Lani je potpisao za Sanderlend, ali ga je FIFA suspendovala jer je ostao dužan svom bivšem menadžeru.

Portal Analitika