Region

Nadam se da Skupština Kosova neće ratifikovati Sporazum o demarkaciji sa CG

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da se nada da poslanici Skupštine Kosova neće ratifikovati Sporazum o demarkaciji koji su potpisale Vlade Kosova i Crne Gore i da će doći do njegove korekcije.
Nadam se da Skupština Kosova neće ratifikovati Sporazum o demarkaciji sa CG
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
N1Izvor

"Ja sam spreman da poslanici u Skupštini odlučuju o tome, ali po meni je najbolje rješenje da to "padne", da glasaju protiv. Onda da tražimo rješenje sa Crnom Gorom, da kažemo – izvinite ono što smo se dogovorili nismo mogli da ratifikujemo. Ako Crna Gora kaže - vidimo da ima rješenje, korekcija bi pomogla.... To je moj stav“, rekao je Haradinaj.

On je kazao da je u dijalogu Beograda i Prištine neophodno aktivno učešće Sjedinjenih Američkih Država i da Rusija nema šta da traži u tom dijalogu. Haradinaj je u emisiji Slobodno srpski, ocijenio da Rusija ne može da se uključi u dijalog Beograda i Prištine jer se, za razliku od Amerike, odavno povukla iz kosovskog pitanja.

“Rusija nema nikakvu ulogu ovde i nije potrebno niti prihvatljivo da dovedemo nekog ko nema ulogu i ko nije uključen“, rekao je Haradinaj.

S druge strane, naveo je da su Sjedinjene Američke Države sve vrijeme bile uključene u dijalog Beograda i Prištine, ali da Kosovo sada traži veću posvećenost Amerike u tom dijalogu.

"Tražimo njihovu pažnju na ovu temu, to je jako bitno. Oni jesu tu, ali zbog onog što se zbiva na svjetskoj sceni tražimo njihovu pažnju da budemo prioritet. Inače, moj zahtjev ima samo jedan cilj: nemojte da ostavite ovu regiju neriješenu. Nismo završili posao. Dajte ako smo počeli to, da to i zavšimo, to je jedina agenda i nema ništa drugo", istakao je premijer Kosova.

Haradinaj je rekao da su tokom dijaloga Beograda i Prištine mnoga pitanja riješena, ali da glavno pitanje nije, a to je, kako je naglasio, priznanje Kosova od strane Srbije.

On je poručio da će dijalog Beograda i Prištine ubuduće biti vođen uglavnom na nivou predsjednika.

"Imam puno posla u zemlji, ne bih imao ni vremena na primjer da stalno sjedim u Briselu. Mislim da je moja dužnost više da se bavim domaćim zadacima i zbog toga sam srećan što mi to nije posao, ali vjerujem da su Tači i Vučić svjesni svojih dužnosti i onoga što predstavljaju i to je u redu za nas”, rekao je Haradinaj.

Izjavio je i da su na Kosovu mogući protesti zbog početka rada Specijalnog suda za ratne zločine, ali da će institucije Kosova učiniti sve da oni ne budu upereni protiv bilo koje zajednice na Kosovu.

Premijer Kosova očekuje da će do marta naredne godine biti izvršena transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Prema njegovim riječima, ne postoji razlog da se, kako kaže, bilo ko protivi toj transformaciji, jer je u pitanju samo ustavna promjena imena te formacije.

Haradinaj je istakao i da ta transformacija ne bi promijenila situaciju na terenu i da bi KFOR i dalje ostao na Kosovu, prenio je Glas Amerike.

Foto: AFP/Sebastien Bozon

Portal Analitika