Politika

Svaki treći kandidat da bude žena

Izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika, koje je Radna grupa za primjenu OEBS-ovih preporuka procesuirala Skupštini, predlaže se da jedan od tri kandidata na izbornim listama bude žena. Predsjednica Radne grupe Marta Šćepanović Pobjedi je kazala da je ta OEBS-ova preporuka bila upućena političkim partijama, ali da je Radna grupa „otišla korak dalje“ i takvu sugestiju zakonski definisala.
Svaki treći kandidat da bude žena
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
PobjedaIzvor

- OEBS je preporuku uputio političkim strankama da razmotre interne mjere imenovanja žena za više pozicije u okviru stranačke strukture i da povećaju vidljivost ženskih kandidata tokom izborne kampanje. To je preporuka strankama ali smo, uvažavajući prijedlog Ženske političke mreže, iza kojeg su stale predstavnice svih stranaka osim Demokrata koje su povukle potpis, otišli korak dalje i zakonom definisali da jedan od tri kandidata bude žena – kazala je Šćepanović.

Krovni zakon

Ona je istakla da je uvođenje takve odredbe u „krovni“ izborni zakon „izuzetno pozitivno ocijenjeno od OEBS-a“.

Prema obrazloženju prijedloga, na ovaj način se procentualno povećava učešće manje zastupljenog pola u skupštinama, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

Članom novog prijedloga propisano je da izborna kampanja počinje 30 dana prije izbora, a završava se 24 sata prije održavanja izbora. Biraču se daje mogućnost da potpisom podrži jednu ili više izbornih lista za izbor odbornika, odnosno poslanika. Na taj način se, kako je obrazloženo, ide u pravcu jačanja političkog pluralizma.  Važećim zakonskim rješenjem birač je svojim potpisom mogao podržati samo jednu izbornu listu.

Izmjenama je takođe predloženo da su – opštinska izborna komisija za izbor odbornika, a Državna izborna komisija za izbor poslanika – obavezne da podatke o broju glasova koje je dobila svaka izborna lista, odnosno broju mandata, tabelarno prikažu po svakom biračkom mjestu i objave.

DIK će imati obavezu i da donosi Etički kodeks organa za sprovođenje izbora, kao i godišnji plan rada.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: skupstina.me

Portal Analitika