Svijet

Papa pozvao na mir i nastavak dijaloga o Jerusalimu

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo pozvao je na "mir za Jerusalim i cijelu Svetu zemlju", u sklopu svoje božićne poruke na Trgu Svetog Petra, a prije propovjedi "Gradu i svijetu".
Papa pozvao na mir i nastavak dijaloga o Jerusalimu
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
N1Izvor

Papa je izrazio nadu za "nastavak dijaloga" da bi se "došlo do rješenja koje omogućava mirni suživot dvije države".

"Neka Gospod podrži napore svih u međunarodnoj zajednici koje pokreće dobra volja da pomognu toj izmučenoj zemlji da, uprkos teškim preprekama, pronađe sklad, pravdu i sigurnost koju tako dugo čeka", rekao je papa.

Poglavar Katoličke crkve je i poslije odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela apelovao na "poštovanje statusa kvo" u Jerusalimu, u skladu s rezolucijama UN. Ta Trampova odluka izazvala je velike proteste na palestinskim teritorijama.

"Vidimo Isusa u djeci na Bliskom istoku koja nastavljaju da pate zbog pogoršanja tenzija između Izraelaca i Palestinaca", rekao je papa, i ukazao na sirijsku djecu "obilježenu ratom", kao i na djecu Iraka, Jemena i brojnih afričkih država u kojima traju sukobi.

On je izrazio nadu da će Sirija ponovo pronaći "dostojanstvo za svakog čovjeka" i "izgraditi društvo bez obzira na etničke i religijske razlike".

Poglavar Katoličke crkve je takođe pozvao na "međusobno povjerenje" na Korejskom poluostrvu.

Molimo se da sukob bude prevaziđen na Korejskom poluostrvu i da se međusobno povjerenje može ojačati u interesu cijelog svijeta", naveo je on.

 Sjeverna Koreja je juče nove sankcije UN zbog svog nuklearnog i raketnog programa okarakterisala kao "ratni čin".

Juče, u tradicionalnom obraćanju na Badnje veče, papa Franjo je osudio protjerivanje migranata.

Portal Analitika