Društvo

ĆALASAN: Mašina koja je podrška industriji, ali i domaćinstvima

Prekidačka reluktantna mašina sa dvije nove topologije pretvarača nije samo simulacioni izum u oblasti elektro-energetike i zadatak jedne doktorske disertacije, već predstavlja idejno rješenje uspješnog eksperimenta od čije primjene bi koristi mogli da imaju građani, na primjer, može se koristiti za punjenje akumulatorskih postrojenja na selima, kao i za mini vjetro-energetske sisteme.
ĆALASAN: Mašina koja je podrška industriji, ali i domaćinstvima
PobjedaIzvor

Saradnik na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore dr Martin Ćalasan, izumitelj dvije nove topologije pretvarača na ovoj mašini i dobitnik nagrade u kategoriji istraživač/inovator godine Ministarstva nauke, kazao je za Pobjedu da je ovo priznanje uspjeh za sve predstavnike elektro-energetike, a za njega predstavlja veliku podršku, motivaciju i obavezu da nastavi sa radom kao do sada.

Funkcionalnost

- Priznanje je podrška zbog toga što sama kategorija pronalazača/inovatora snažno podržava povezivanje naučno-istraživačkog rada i prakse – naglasio je Ćalasan.

Ćalasan je za naš list objasnio da je zajedno sa svojim mentorom, redovnim profesorom na ETF-u dr Vladanom Vujičićem, na početku izrade doktorske disertacije dogovorio da će da se bave generatorskim režimom rada prekidačke reluktantne mašine, te da rezultati istraživanja moraju biti moderni i publikativni, ali, najvažnije – da se napravi u laboratoriji za specijalne električne mašine i energetsku elektroniku.

- Prekidačka reluktantna mašina najstarija je električna mašina, starija i od asinhrone iz 19. vijeka, koja je pronalazak Nikole Tesle. Imala je, međutim, nekoliko problema zbog kojih nije zaživjela u upotrebi– rekao je Ćalasan.

Jedan od razloga je senzor pozicije, koji, prema njegovim riječima, ponekad košta i nekoliko puta više od same mašine, a veoma je osjetljiv na buku, vibracije, temperaturu, vlagu i slično.

martin-calasan-profesor-2112-2017-mara-babovic-8Otpornost

Zbog toga su riješili da naprave nove topologije energetskih pretvarača koji će omogućiti upravljanje ovom mašinom bez upotrebe senzora pozicije.

- Te topologije omogućavaju siguran i efikasan rad, lagano i prosto upravljanje, a ne zahtijevaju ni složene kontrolne algoritme, kao postojeće topologije. Najvažnije – čitava ,,elektronika“ sastoji se samo od dioda i kalemova, bez ikakvih prekidača – istakao je Ćalasan i dodao da njihov pretvarač omogućava rad mašine za široki dijapazon brzina.

Nakon simulacionih ispitivanja sa tačnim matematičkim modelom mašine krenuli su u izradu, koja, kako je rekao, nije bila laka.

- Samo na mehaničkom spajanju posmatrane mašine sa pogonskom mašinom utrošili smo više od devet mjeseci, a eksperimentalna testiranja sam radio prethodna dva ljeta– naveo je Ćalasan i dodao da su se, pak, svi rezultati eksperimentalnog ispitivanja poklopili sa rezultatima simulacionog istraživanja.

Prekidačka reluktantna mašina, objasnio je, našla je put do upotrebe u posljednjih 30-ak godina.

- Ova mašina, što pokazuju brojna istraživanja, veoma efikasno može da se koristi kod vjetroelektrana, električnih i hibridnih vozila i u aeronautičkim aplikacijama. Istraživanja autora iz Irana prate njenu primjenu i kod nuklearnih elektrana– naglasio je Ćalasan.

Mašina se koristi u svim tim sistemima, kako je rekao, zbog toga što je „robustna“– može da radi i pri manjim i većim brzinama, ali je dobra i za rad pri visokim temperaturama.

- Karakteristično je to što može da nastavi da radi i ako dođe do kvara na jednoj od faza. Kod drugih mašina se u takvim situacijama osjeti problem, dok ona određeno vrijeme može da istrpi promjene i odrađuje posao – ilustrovao je Ćalasan.

Primjena

Prema njegovom mišljenju, ova mašina bi na našim prostorima mogla da ima sjajnu primjenu za neke „kućne aplikacije“.

- Na primjer, ako želite da imate sopstveni mini vjetrogeneratorski sistem. Mogla bi da nađe primjenu i kod napajanja telekomunikacionih stanica u brdima, planinama ili kanjonima, prije svega za punjenje njihovih akumulatorskih postrojenja. Mašina bi za tu svrhu bila sjajna i za domaćinstva na selima koja koriste akumulatore kao izvore napajanja električnom energijom– objasnio je Ćalasan.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika