Svijet

Španski kralj poziva Katalonce da odustanu od otcjepljenja

Španski kralj Felipe VI pozvao je pobjednike na regionalnim izborima u Kataloniji da izbjegnu novi sukob poslije pokušaja proglašenja nezavisnosti te oblasti, prenose svjetske agencije.
Španski kralj poziva Katalonce da odustanu od otcjepljenja
Portal AnalitikaIzvor

Upućujući građanima čestitke za Božič, Felipe VI je upozorio da novi katalonski parlament treba da se suoči s "problemima svih Katalonaca, uz poštovanje pluralizma i stava odgovornosti za dobrobit svih".

"Takav put ne smije da vodi do novih sukoba i isključivosti, jer kako smo vidjeli, to dovodi do rasprave, nesigurnosti i obeshrabrenja", rekao je 49-godišnji monarh u poruci upućenoj iz kraljevske palate. 

Felipe VI je rekao da bi put podjele doveo do "moralnog, građanskog i ekonomskog osiromašenja cijelog društva". 

Stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile su 45 odsto glasova na prijevremenim izborima održanim 21. decembra. 

Katalonija je 1. oktobra održala referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je 27. oktobra proglasila nezavisnost, zbog čega je vlada premijera Španije, Mariana Rahoja, suspendovala autonomiju tog regiona, smijenila njegovu vladu i raspustila parlament.

Foto: Getty Images

Portal Analitika