Društvo

Fabrika duvana u zemlji luksuza

Fabrika kompanije BMJ Industries u UAE je jedna od pet koju ta kompanija ima u svijetu. Smještena je u Ras al Khaimah, emiratu koji se nalazi na oko sat vožnje od Dubaija.
Fabrika duvana u zemlji luksuza
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Fabrika za proizvodnju duvana, vlasnika Ahmada Bkairata, je najveća takve vrste u UAE. U njoj se odvija kompletna proizvodnja duvana, primarna i finalna,  ali i šiše – aromatizovane vrste duvana za nargile.

 

fabrika

Bkairat je vlasnik fabrika još i u Iranu, Pakistanu, Egiptu i Crnoj Gori. Zapošljava 476 radnika.

Nova fabrika za proizvodnju cigareta trebalo bi da bude otvorena u februaru naredne godine u Podgorici, a novinare iz Crne Gore je pozvao u obilazak fabrike u UAE da se uvjere da je, kako kaže, ozbiljan investitor.

Duvan nabavljaju sa raznih strana svijeta, a u UAE ga prerađuju i pakuju u fabrici, koja ima nekoliko pogona. Specifičnost prerade duvana i proizvodnje cigareta zahtijeva odvojene pogone kako za proizvodnju, tako i za skladištenje. U samoj industrijskoj zoni su organizovali i smještaj za svoje radnike.

dubai2

Predstavnici kompanije objasnili su novinarima da imaju najsavremenije mašine za preradu u obradu duvana. Sve mašine su proizvedene u Evropi – u Francuskoj i Njemačkoj. Imaju i mašine koje prepoznaju ako prilikom pakovanja nešto nije kako treba, recikliraju i razdvajaju duvan od ostalih komponenti, pa ponovo vraćaju u proces prerade. Na svakih pola sata se u laboratoriji provjerava kvalitet cigareta.

Samo u ovoj fabrici proizvedu godišnje oko 25 milijardi cigareta. Bendove Oscar, Mac, Napoli, Super Grand, Galaxy i A&B pakuju u 8 različitih formata, obogaćenih ranim vrstama aroma, od mentola do čokolade. Sve za izvoz. Cigarete prodaju u 32 zemlje.

img-0292

Za promociju duvanskih proizvoda koji predstavljaju rizik za zdravlje se, kako ističu,  rukovode internacionalnim marketing principima, bilo gdje da se prodaju širom svijeta,

Bruno Šild, direktor prodaje u BMJ Industries, navodi da su tri osnovna principa koja uvijek poštujuju:

-       Nećemo zavaravati potrošače oko rizika koji predstavlja pušenje

-       Prodavaćemo naše duvanske proizvode samo odraslim (punoljetnim) osobama

-       Nećemo ni na koji način uticati na odluke potencijalnih korisnika da li da puše i koliko

 

dubai3

Proizvode i šišu - No, osim što proizvode cigarete, u jednom od pogona u fabrici u UAE proizvode i šišu. To je aromatizovani duvan, koji se puši uz pomoć nargile, posebnog staklenog instrumenta. Pušenje šiše je sve popularnije među mladima, a u svijetu je sve više nargila barova.

Proizvodnja šiše je specifican proces, miješaju se duvan i različite arome. Trenutno imaju oko 60-70 aroma i kako su nam rekli, stalno ih mjenjaju. Prozvode 250 paketića u jednoj minuti. Najavili su da bi se šiša mogla proizvoditi i kod nas u Crnoj Gori, jer se procjenjuje da imamo pogodno tlo za proizvodnju specifične vrste duvana koji se koristi za šišu.

Smanjuje se tržište klasičnih cigareta - U svijetu se, inače, proda cigareta u vrijednosti od oko 680 milijardi dolara. Na primjer, u 2016. godini, prodato je oko 5,5 triliona cigareta. Procjenjuje se da ima oko milijardu pušača.

Ubjedljivo najviše cigareta se proda u Kini, Indoneziji, Rusiji i SAD. Do sada je potrošnja cigareta rasla, a istraživanja pokazuju da će se tržište klasičnih cigareta smanjivati, te da je budućnost u elektronskim cigaretama. Zato kompanija planira da se okrene tom poslu, a i fabriku u Crnoj Gori vide kao mjesto gdje bi se mogle proizvoditi.

“Budućnost je u elektronskim cigaretama koje će se koristiti inkapsuliranu tečnost tako da korisnici ne moraju da dolaze u dodir sa tečnošću prilikom primjene i elektronske cigarete koje imaju muštikle koje griju, ali ne sagorijevaju, nema dima i ugljen diosida, a za korisnike imaju isti ugodjaj”, kazao je Bruno Šild.

Ras al Khaimah privlači sve više turista - Fabrika, sastavljena iz nekoliko pogona, nalazi se u emiratu  Ras al Khaimah, u industrijskoj zoni grada koji ima isto ime kao emirat. Nalazi se na obali Persijskog zaliva i ima 64 kilomentra dugu pješčanu plažu, dok se na istoku mogu vidjeti djelovi spektakularnog planinskog vijenca Hadžar planina. Sve više turista dolazi upravo u ovaj emirat, koji nudi pravu oazu mira, a u vrijeme kada su novinari crnogorskih medija tamo boravili  i temperatura je bila idealna, oko 25 stepeni napolju, dok je temperatura mora bila oko 22 stepena.

res

Udaljen je na oko sat vremena od centra UAE, Dubaija, glavnog grada emirata, centra ovog dijela svijeta. Ipak, ako krenete u špicu, može vam se desiti da deset kilometara prolazite i po dva sata. Mnogi se zbog izuzetno visokih cijena nekretnina u Dubaiju odlučuju da žive u okolnim emiratima, te su zbog toga gužve na putevima ogromne iako putevi kroz naseljena mjesta u jednom smjeru imaju i po šest  kolovoznih traka. Svi voze dobre, velike automobile i na svakom koraku se osjeća luksuz, ali i uticaj zapadne kulture. U Dubaiju živi svega oko 20 odsto domicilnog stanovništva, dok su ostali doseljenici, porijeklom iz Indije, Pakistana, Sirije, Jordana, Egipta, privučeni mogućnostima koje se nude.

Vrtoglavi ekonomski razvoj - UAE imaju sedam emirata i dobili su nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva 1971. godine. Pronalaskom nafte počeo je njihov vrtoglavi ekonomski razvoj. Razvoj, koji se kao neimarski  izazov odvija naočigled savremenika, zapanjujući svaki put iznova arhitekturom budućnosti.

Mlada država koja je napravila kule u pijesku, kao izazov mogućem. Jedna od njih  je mega visoki neboder Burdž Kalifa, (828 metara), najvisočija zgrada na svijetu, koja se  utisnula u obzor grada i učinila ga svojevrsnim simbolom.

budz

Expo 2020 za koji se UAE ubrzano pripremaju će biti još jedan u nizu izazova kojim domaćini žele da zapanje svijet. A radi se o području u kojem su nekada davno velelepna zdanja stvarale drevne civilizacije, a današnji emiri stvaraju oaza-državu ne hajući za nemirno i teškoćama opterećeno okruženje. 

Jedni kažu obećana zemlja u kojoj svako ko želi da radi nađe posao, a za druge je privremeno rješenje da zarade i vrate se kući sa osnovom za neki pristojniji život.

Uvode porez od pet odsto - Do sada se porez kod njih nije naplaćivao, ali početkom naredne godine uvodi se minimalni od pet odsto. Mnogi se plaše kako će se to odraziti na njihovo poslovanje, je im je to, kako kažu, nepoznanica.

Biljar iz Sirije ispričao nam je da je došao u Dubai, jer je grad koji ima mnogo nacija i vjera. Radi na pijaci a, kako kaže, život mu je lagodan, jer su pred zakonom svi isti. Kriminala gotovo da nema ni malo i u Dubaiu se osjeća bezbjedno.

slika-24-12-2017

Vlasnik kompanije BMJ Industries Ahmet Bkairat je kazao da je jedan od razloga što se odlučio da i pored svih problema koje je imao, ostane u Crnoj Gori, to što mu se naša zemlja jako dopada. Osim što investira u Novi duvanski kombinat, otvorio je restoran u Capital plazi, Mazaya, donirao je u dobrotvorne svrhe oko 50.000 eura, sa partnetima oko pola miliona.

Nama i našoj zemlji je poželio da jednog dana budemo kao Dubai.

 

 

 

 

 

Portal Analitika