Društvo

Za prosvjetu od početka sprovođenja IPA-e više od osam miliona

Ministarstvo prosvjete, od početka sprovođenja Instrumentra pretpristupne podrške (IPA), dobilo je 8,2 miliona EUR za realizovanje projekata koji se finansiraju kroz taj mehanizam, saopštili su iz tog resora.
Za prosvjetu od početka sprovođenja IPA-e više od osam miliona
MinaIzvor

U Ministarstvu smatraju da su IPA procedure zahtjevne (definisane Priručnikom o procedurama), ali se, kako navode, u svaki naredni ciklus ulazi sa više iskustva i sa većim brojm ljudi u sektoru obrazovanja koji su imali direktno iskustvo u sprovođenju projekata.

„Tako da smo uvjereni da ćemo nastaviti sa uspješnom realizacijom planiranih aktivnosti“, rekli su iz Ministarstva agenciji MINA.

Kako su kazali, u procesu programiranja i unapređenja kapaciteta bila im je na raspolaganju određena tehnička pomoć stručnjaka iz država koje imaju više iskustva u korišćenju fondova Evropske unije, ali su se, kako dodaju, u najvećem dijelu oslanjali na kapacitete unutar crnogorskih institucija.

Iz Ministarstva su ukazali da se procedure razlikuju u zavisnosti od toga ko je direktni korisnik sredstava iz IPA-e, i naveli da to, pored ministarstava i organa državne uprave, mogu biti i opštine, nevladine organizacije, asocijacije i udruženja, univerziteti, škole, bolnice, institucije kulture i istraživački centri.

Taj resor je, kako su rekli, od početka sprovođenja IPA-e - 2007. godine, uključeno u planiranje i realizaciju projekata koji se finansiraju kroz taj mehanizam podrške.

„U toku prve finansijske perspektive IPA I 2007 – 2013 (cjelokupno planiranje Evropske komisije na strategijskom i finansijskom nivou odvija se na sedmogodišnjem nivou), podrška se sprovodila kroz pet komponenti - podrška tranziciji i izgradnji institucija, prekogranična saradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i poljoprivreda i ruralni razvoj“, saopšteno je Ministarstva.

Navodi se da je Ministarstvo realizovalo ili je učestvovalo u realizaciji projekata koji su se odnosili na uspostavljanje nacionalnog okvira kvalifikacija i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju u vrijednosti od 1,5 miliona EUR, karijernu i profesionalnu orijentaciju - 1,8 miliona EUR i unapređenje inkluzivnog obrazovanja za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, čija je ukupna vrijednost projekta tri miliona EUR.

Iz Ministarstva dodaju da ukupna vrijednost projekta uvođenja ECDL standarda u obrazovni sistem iznosi 778 hiljada EUR.

U okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“ Ministarstvo prosvjete je realizovalo dva projekta - Modernizacija obrazovnih programa i obuka nastavnika, vrijednosti 779 hiljada EUR, i Nabavka opreme za srednje stručne škole koja je u skladu sa modernizovanim programima obrazovanja, vrijedan 345 hiljada EUR.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva, u okviru druge finansijske perspektive IPA II za period 2014-2020 najveća promjena se odnosi na to da umjesto komponenti, IPA pruža podršku u definisanim sektorima.

„Evropska komisija će u narednih sedam godina podržati akcije u sektorima koji su blisko povezani sa Strategijom proširenja - demokratija i upravljanje, vladavina prava i temeljna prava, životna sredina, saobraćaj, konkurentnost i inovacije, zapošljavanje, socijalna politika i razvoj ljudskih resursa, poljoprivreda i ruralni razvoj i prekogranična i teritorijalna saradnja“, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

U tom periodu taj resor će, kako su najavili, realizovati aktivnosti usmjerene na unapređenje kvaliteta obrazovanja na svim nivoima, izradu obrazovnih programa u skladu sa Crnogorskim okvirom kvalifikacija i inkluziju marginalizovanih grupa u obrazovni sistem.

Imajući u vidu da se radi o jako kompleksnom procesu, sa striktnim procedurama, Ministarstvo, kako su saopštili, u kontinuitetu ulaže u razvoj kapaciteta službenika angažovanih na IPA poslovima.

Kako navode, kada je riječ o slijedu aktivnosti koje vode do realizacije projekta, počinje se sa planiranjem na nivou kompletne perspektive, sa daljom razradom po komponentama, po godišnjim ciklusima.

Ministarstvo, kako su kazali, u sektoru obrazovanja koordiniše procesom definisanja prioritetnih aktivnosti od strateškog značaja čiju realizaciju planira da obavi uz podršku kroz IPA-u.

„Pošto se finalizuju ključni programski dokumenti, razrađuju se dokumenti specifični za svaki projekat/akciju i kompletna tenderska dokumentacija. Nakon okončanja tendera, pristupa se potpisivanju ugovora i otpočinje realizacija. Predstavnici Ministarstva su uključeni u svaku fazu procesa“, rekli su iz Ministarstva.

Kako pojašnjavaju, realizacija projekata zahtijeva intenzivnu saradnju i koordinaciju na nivou svih uključenih strana, a pristup koji Ministarstvo koristi je taj da se postižu rezultati koji će se na sistemskom nivou dugoročno korisiti.

Portal Analitika