Kultura

Preporuka Nikole Kadovića: Holandska šizofrenija

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore iz svijeta filma, TV i muzike bira Nikola Kadović, bubnjar bendova Mangrov i Džanum.
Preporuka Nikole Kadovića: Holandska šizofrenija
Portal AnalitikaIzvor

ZGRABI

FILM

Budući da na većini sajtova i foruma ljudi koji čitaju ovakve tekstove mogu da pronađu silu, prvenstveno, filmova holivudske produkcije, biću „avangardan“. Iako nijesam imun na Holivud, preporučiću ipak neke filmove koji su vam vjerovatno promakli.

Na prvom mjestu izdvajam ostvarenja holandskog režisera Aleksa van Varmerdama. Film „Borgman“ (2013) ostavio me je bez teksta, što zbog crnog humora, što zbog potpuno iščašene radnje i maestralne glume. Ovo je prvo holandsko ostvarenje nakon 40 godina koje je selektovano za Kanski fimski festival. Ako prepoznate „Borgmana“ kao film koji zavređuje pažnju, bacite se na kompletan Varmerdamov opus. „Abel“ (1968), „Ober“ (2006) i „Schneider vs. Bax“ (2015)... Humora i šizofrenije vam neće nedostajati.

Mogu da vam preporučim da pogledate i većinu španskih trilera koji su premijerno prikazani posljednjih četiri-pet godina. „La cara oculta“ (Andres Bais, 2011), „El cuerpo“ (Oriol Paulo, 2012), „La isla minima“ (Alberto Rodrigez Librero, 2014) i pogotovo novo ostvarenje Oriola Paula – „Contratiempo“ (2016). Ovaj fantastičan film ima sve što triler treba da ima - ludačku priču, zaplet i tenziju. Nešto više od sat i po držaće vas bukvalno prikovane za ekran!

02-poster-holandskog-filma

TV

Gledajući nedavno „The Putin Interviews“ (2017), saznao sam da je Oliver Stoun u naletu antiameričke euforije režirao serijal „The Untold History of the United States“ (2012). Mogu vam reći da sam se prijatno iznenadio njegovim viđenjem istorije Amerike od Drugog svjetskog rata do modernog doba. Ozbiljan rad, sjajno ispričano. Mislim da svako treba da pogleda ovu seriju. Imaće što da vidi i čuje...

Ako nijeste ljubitelji dokumentarne forme, onda „Fargo“ i samo „Fargo“. Treća sezona ove serije je ludnica.

MUZIKA

Preslušao sam više puta album „Veronautika“ Nikole Vranjkovića. Iako je većina numera mogla da se čuje godinama prije objave albuma, iako je, za razliku od njegovih prethodnih ostvarenja, izostala klasična struktura albuma, jer su numere rađene godinama, pa se i žanrovski i produkcijski dosta razlikuju, ipak mislim da mogu da se osjete izuzetno ozbiljan rad i veoma dobra muzika. Numera koju bih izdvojio je „Marburg“. Nijesam je čuo prije albuma, a mislim da je možda i ponajbolja na ovoj ploči. 

03-serija-olivera-stouna

Od strane muzike, onima koji vole jači zvuk predlažem sve od kultnog bostonskog benda Isis, majstora post-metala. Nešto najbolje što sam čuo posljednjih 10 godina je sigurno njihov album „Panopticon“ (2004).

Da, i kalifornijski dvojac Om otkrio sam prije nekih mjesec-dva. Bas, bubanj i vrhunska muzika. Malkice duhovno za one koji vole, ali u svakom slučaju mnogo jako!


ZAOBIĐI

FILM

Kad sam pogledao film „Autumn Lights“ (Angad Aulakh, 2016) nijesam ni znao da će mi se nakon nekoliko dana ukazati prilika da nekome preporučim da ne gleda ovo ostvarenje. Ostao sam bez teksta nakon bačenih sat i po... Nemam riječi. Užas!

TV

Definitivno „Game of Thrones“. Ne zato što je pretjerano loša, nego zbog toga što se više popela na glavu svima, kao nekakva starleta serija... Sjašite više!

MUZIKA

Najtoplije preporučujem svima da zaobiđu noviju beogradsku alternativnu scenu. Na stranu narkotički imidž i jeftina avangarda, ali manjak kreativnosti je neoprostiv.

FOTO: Privatna arhiva / traileraddict.com / amazon.com

Portal Analitika