Turizam

Za 11 mjeseci 450 hiljada izletnika, 190 hiljada posjetilo bedeme

Kotor ove godine bilježi za četvrtinu veći broj turista i noćenja u hotelima na teritoriji te opštine. Uz to, porastao je i broj izletnika, dok je kotorske bedeme ove godine posjetilo čak 55 odsto više gostiju.
Za 11 mjeseci 450 hiljada izletnika, 190 hiljada posjetilo bedeme
K. J.
K. J.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Kako je za Portal Analitika kazala Ana Nives Radović, direktorica Turističke organizacije Kotor, to su samo neki od pokazatelja izuzetno uspješne godine u ovom gradu.

- Prema podacima Monstata, u kolektivnom smještaju - koji ne uključuje i broj noćenja u privatnom smještaju - broj gostiju koji su do 1. novembra, do kada možemo sagledati preciznu statistiku, iznosio je 43.084, odnosno 28 odsto više u odnosu na broj gostiju koji su ovdje boravili od 1. januara do 1. novembra 2016. godine. Takođe, evidentirano je i ostvarenje broja noćenja, i to 108.151, odnosno 25 odsto više nego od januara do novembra prethodne godine. Među razlozima su svakako veće interesovanje za Kotor kao destinaciju u kojoj se boravi, a ne samo posjećuje, ali i činjenica da je širenjem hotelske ponude ostvarena dodatna mogućnost za rast. Sve ovo ide u prilog konstataciji da smještajni kapaciteti Kotora i dalje nijesu dovoljni za sve one koji namjeravaju da borave u gradu - ističe naša sagovornica.

Ona precizira da je broj izletnika do 1. decembra iznosio 451.766, te da je i tu porast značajan, jer je 18 odsto veći u odnosu na period od 1. januara do 1. decembra 2016. godine.

- Broj posjeta bedemima je, prema ovogodišnjim podacim,a iznosio 188.813 i 55 odsto je veći u odnosu na prošlogodišnje evidentirane posjete, no razlog za ovakvu statistiku dijelom je i u boljoj kontroli naplate ulaznica - dodaje direktorica TO Kotor.

Precizne podatke koji se tiču ukupnih prihoda od turizma u tom gradu za ovu godinu, kao je navela, biće poznati „kada svi subjekti koncentrisani na ovu djelatnost budu imali jasan pregled zarade u ovoj fiskalnoj godini“.

- No ono što već sada uočavamo jeste presjek konstatacija i utisaka turističkih radnika da je riječ o sezoni kojom su izuzetno zadovoljni, budući da, prije svega, dolazi do trenda povećanja vanpansionske potrošnje, s obzirom na činjenicu da se i struktura gostiju znatno promijenila - rekla je ona.

Isto se može reći i za dolazak kruzera, te hiljada izletnika koji njima stižu u drevni bokeljski grad.

- Kruzing turizam je pokazatelj da se turistička sezona više ne odnosi samo na ljetnje mjesece, već da može trajati cijele godine. Posljednji veliki kruizer u ovoj kalendarskoj godini, kompanije „Costa“, uploviće u Kotor 28. decembra, a nastavak će biti već 4. januara 2018. godine. Kruzeri „Costa Luminosa“ sada dolaze u Kotor svakog četvrtka i, zahvaljujući činjenici da dovezu po nekoliko hiljada putnika, imamo pune ugostiteljske objekte, ulice i trgove i u hladnim zimskim danima - najavila je Radović.

Nakon samog Kotorskog zaliva, Kotor od ove godine može da se pohvali još jednom stavkom na listi svjetske baštine UNESCO-a, pošto su na njoj sada i bedemi grada, kao dio sistema mletačkih fortifikacija. Na pitanje da li će i na koji način to uticati na posjećenost ovih bedema, Radović podsjeća na neke od ključnih determinanti privlačenja turista.

- Broj posjeta nekog lokaliteta u najvećoj mjeri uslovljen je načinom promocije, ali i prenošenjem iskustva onih koji su tu već bili, koje agencije i tur-operatori dalje koriste za organizovanje izleta i obilazaka. U tom smislu, svaki ovakav potez dodatno povećava vidljivost kotorskih zidina, svrstava ih na posebnu mapu na kojoj prisustvo ima određeni značaj. No, za veliki broj onih koji dolaze u grad takve stvari često ostaju nepoznanica, a da li će dobiti tu informaciju, često zavisi od volje i znanja organizatora njihovih putovanja da ih o tome informišu. Kada je konkretno o broju obilazaka kotorskih zidina riječ, osnovni preduslov za njegovo povećanje je rad na njihovoj obnovi i održavanju. Budući da su godinama unazad bili zapušteni i na pojedinim dijelovima oštećeni, bedemi danas zahtijevaju mnogo više pažnje, gdje se prije svega misli na ulaganja, a sanacija određenih dijelova već je počela - potcrtala je ona.

Kotor je već prepoznatljiv po manifestaciji „Od Božića do Božića“ koju organizuje NVU Karampana, a u čije pojedine programe finansira i kotorski Kulturni centar „Nikola Đurković“. No, sami Kotor proteklih par godina se vratio dočeku Nove godine na trgu, koji organizuju sami grad i njegova turistička organizacija. Atraktivan program za Novu 2018. čine nastupi nekih od najpoznatijih rok grupa regiona - Partibrejekersi, Električni orgazam, Letu štuke, Obojeni program, Let tri, Disciplin-a-kitchme, kao i Rambo Amadeus.

- Organizacija dvodnevnog novogodišnjeg programa u Kotoru ukupno košta Opštinu Kotor i Turističku organizaciju nešto iznad 80.000 eura, od čega honorari izvođača - koje čini ukupno deset bendova - iznose oko 47.000 eura sa uračunatim prevozom i transportom instrumenata. U pratećim prazničnim manifestacijama, kakva je „Od Božića do Božića“, u koju spadaju brojne javne svetkovine, Dječja nova godina, koncerti horske, klapske i klasične muzike i Amy's House Tribute veče, Turistička organizacija Kotor učestvuje sa oko 10.000 eura, budući da je nosilac manifestacije NVU Karampana i da je koncert Massima Savića u organizaciji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ - zaključuje Radović.

2412kotor
Portal Analitika