Društvo

Čestitke povodom katoličkog Božića; Hrišćanstvo nas uči najvećim vrlinama

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i Predsjednik Skupštine Ivan Brajović čestitali su Božić vjernicima katoličke vjeroispovjesti.
Čestitke povodom katoličkog Božića; Hrišćanstvo nas uči najvećim vrlinama
Portal AnalitikaIzvor

On je uputio čestitku gospodinu Roku Đonlešaju, nadbiskupu barskom i primasu srpskom gospodinu Iliji Janjiću biskupu kotorskom.

“Povodom Božića, svim vjernicima i vjernicama katoličke vjeroispovijesti, svještenstvu i Vama lično upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru i spokojstvu proslavite dan Hristovog rođenja, najradosniji dan u hrišćanstvu. Nastupajući blagi dani su prilika da u atmosferi ljubavi, sloge i razumijevanja snažimo vjeru u zajednički život, oličen u poštovanju iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan. Njegujući tradicionalnu bliskost, istrajmo u očuvanju međukonfesionalne i međuetničke harmonije koja je temelj našem opredjeljenju da zajednički gradimo ljepšu budućnost za svakog našeg čovjeka i domovinu Crnu Goru, čijem smo napretku bezrezervno posvećeni”, navodi se u čestitici predsjednika.

Brajović je u čestitci naveo da se u multikonfesionalnoj i multietničkoj Crnoj Gori radujemo svim praznicima koji doprinose međusobnom poštovanju i razumijevanju, i daju svima  vjeru i nadu u miroljubivu i blagorodnu budućnost.

“Hrišćanstvo nas uči najvećim vrlinama: slozi, uvažavanju, istrajavanju i praštanju, ali i ljubavi, dobroti i solidarnosti među ljudima. U to ime svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti čestitam Božić sa željom da vam u domove donese mir, zdravlje, blagostanje i porodičnu sreću“, poručio je Brajović.

Čestitkama su se pridružili i predsjednici političkih struktura Abazović, Joković i Vučinović.

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović u čestitci je poručio da svi ovaj praznik provedu u miru, zdravlju i radosti.

“Svim pripadnicima rimokatoličke vjeroisposvjesti čestitam Badnji dan i Božić. Neka ovi blagdani koji simbolišu rođenje, rode novu nadu u univerzalne vrijednosti u našem društvu. Neka posluže jačanju duha zajedništva i ukažu na potrebu solidarnosti i međusobnog poštovanja. Blagdani su dobra prilika da se podsjetimo na svoju tradiciju i dodatno ojačamo multikulturalni i multikonfesionalni sklad u Crnoj Gori”, stoji u čestitki Abazovića.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković u čestitci je istakao da vječna simbolika dana Hristovog rođenja, afirmiše temeljne ljudske vrijednosti i treba da predstavlja putokaz međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumijevanju.

Želim da u miru, slozi i spokojstvu,  proslavite ovaj veliki hrišćanski praznik, koji svojim porukama podstiče najplemenitije u nama. Neka ljubav, solidarnost i briga za bližnje, ispune radošću i blagostanjem naše domove. Istrajmo u uvjerenju da su zajedništvo, tolerancija i čovjekoljublje, put koji treba slijediti kako bi gradili ljepšu budućnost za sve građane i zajedniču nam Crnu Goru“, kaže se u čestitki Jokovića.

I predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Marija Vučinović uputila je Božićnu čestitku svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovijesti.

“Božić predstavlja  blagdan kršćanske radosti, mira i obiteljskog zajedništva. Upravo je zajedništvo utemeljeno na čvrstim osnovama tolerancije, međusobnog poštivanja i razumijevanja, čemu trebamo i dalje stremiti. Neka i ovaj Božić donese mir i blagostanje u vaše domove. U to ime svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovijedi Sretan Božić, a ujedno i svim građankama i građanima želimo Sretnu i uspješnu 2018. godinu”, navela je ona.

Mehmed Zenka se u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava takođe pridružio čestitkama.

''Povodom jednog od najvećih hrišćanskog praznika Božića, u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje ime, upućujem srdačne čestitke nadbiskupu barskom, monsinjoru Roku Đonlešaju, biskupu kotorskom, monsinjoru Iliji Janjiću, svom sveštenstvu i redovništvu i svim katoličkim vjernicima/ama, kao i protestantskim crkvama i svima koji ovaj veliki hrišćanski praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru. Želim da ovaj veliki praznik provedu u dobrom zdravlju, miru i sreći. U duhu tolerancije i međusobnog poštovanja neka sve nas Božić podseti da u sebi nosimo ljubav i radost. Crna Gora je prepoznata kao multikonfesionalna država u kojoj se ljudi poštuju, zajedno žive bez obzira na vjerske i nacionalne razlike. Neka u svjetlu dobrih odnosa i uvažavanja ovaj Božić jača povezanost i razumijevanje među ljudima. Božić širi radost, donosi praštanje. Želim zato da donese milost svima koji ga proslavljaju u hramovima, porodicama i među prijateljima. Poruke mira, praštanja, pokajanja, ljubavi i sloge kao osnova hrišćanske crkve i vjere, vjekovima snažno žive u Crnoj Gori i utiču na jačanje tolerantnog i primjerenog viševjerskog, višenacionalnog i višekulturnog društva'', čestitao je Zenka.

Predsjednik SDP-a, Ranko Krivokapić takođe je uputio čestitke povodom katoličkog Božića.

„Svima vama koji slavite Božić po Gregorijanskom kalendaru želim dobro zdravlje, mir, ličnu i porodičnu sreći.
 Crnoj Gori iznad svega je potrebno jedinstvo, zajedništvo i sklad jer samo tako možemo našu zajedničku kuću učiniti jednako udobnim domom za sve njene gradjane. Crna Gora je opstala poštovanjem i uvažavanjem različitosti, stalnom izgradnjom njenog multikulturalnog bića, a Božić je prilika da se podsjetimo svih onih univerzalnih vrijednosti koje nas kao ljude spajaju i vode putem opšteg napretka. Samo tako ćemo biti dostojni generacija koje dolaze a društvo graditi na čvstim temeljima, zajednički spremni i snažni za sve izazove koji dolaze. U ime Socijaldemokratske partije Crne Gore i u svoje ime čestitam vam Božić”

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore poželio je svima koji slave da najradosniji praznik provedu u miru, radosti i blagostanju.

''Svim vjernicima koji Hristovo rođenje slave po Gregorijanskom kalendaru želim da najradosniji praznik provedu u miru, radosti, blagostanju i porodičnoj sreći. Božić je promijenio svijet kao ni jedan dan rođenja prije i poslije toga.  Posebne čestitke upućujem Katoličkoj crkvi u Crnoj Gori - Biskupiji Kotorskoj i Nadbiskupiji Barskoj. Njegujući različitosti, poštujući tradiciju i uvažavajući jedni druge, ujedinićemo se u  zdravijem i bogatijem društvu. Tolerancija i međusobno poštovanje doprinijeće da razvijemo zdravu i bogatu državu svih građana i naroda koji u njoj žive''

Čestitkama se pridružio i lider Demokrata, Aleksa Bečić.

''U ime Demokratske Crne Gore i u svoje ime, povodom katoličkog Božića, svim vjernicima želim da ovaj veliki praznik provedu u ljubavi i zajedništvu sa svojom porodicom, prijateljima, komšijama i svim dobrim ljudima. U ove dane, kada vaši domovi zrače toplinom, a srca spokojnošću, podsjetimo se istinskih vrijednosti života svake ljudske jedinke, kao što su ljubav za bližnje, razumijevanje, multivjerski sklad i praštanje, koje su nam neophodne da se na najbolji i najuspješniji način suočimo sa svim što nas čeka u narednom periodu, i srećnim trenucima i nedaćama.  Božićni praznici su i vrijeme darivanja, a razmjena darova prilika je da se pronađe nova toplina u ljudima koji su i ranije bili pažljivi prema nama i ostvari kontakt sa svakim od njih.  Čvrsto uvjeren da je u svima nama duboko i trajno nastanjena potreba za prisustvom i tijesnom blizinom drugog, još jednom vam čestitam Badnji dan i Božić''

Predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević, u ime svih članova i simpatizera DNP-a, kao i u svoje ime, svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti, sveštenstvu, biskupu kotorskom monsinjoru Iliji Janjiću, kao i nadbiskupu barskom don Roku Đonlešaju, najsrdačnije čestita katolički Badnji dan i Božić.

Kako je navedeno u saopštenju Knežević najiskrenije želi svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti da se okupe u slavlju na svojim liturgijama uz božićne proslave, u znak poštovanja Hristove vjere. Predsjednik DNP im želi da blage dane provedu u duhovnom miru i zadovoljstvu, sa svojim porodicama, rođacima, komšijama i prijateljima, stremeći duhovnim plodovima, u čijoj osnovi je harmoničan suživot i uvažavanje svih vjera i naroda u multikonfesionalnoj, multietničkoj Crnoj Gori, po čemu je naša zemlja i danas prepoznatljiva kao primjer u okruženju, ali i na mnogo širim prostorima.

Portal Analitika