Košarka

Preokret za pamćenje

Pobjeda nad Partizanom, prva u ABA ligi na gostovanjima beogradskim timovima, bila je potrebna Mornaru da dokaže da je legitiman kandidat za plej-of. 
Preokret za pamćenje
ArenaIzvor

Barani su sada na diobi četvrtog mjesta, a podvig je režiran trećom pobjedom nakon velikog preokreta u manje od mjesec dana. Ovaj preokret, protiv bivšeg prvaka Evrope, će se dugo pamtiti - jer Mornar je dva i po minuta prije kraja poluvremena imao 20 poena deficita (46:27)! Ekipa Mihaila Pavićevića, u sudaru ekipa koje najviše njeguju napadačku igru u ligi, imala je i dovoljno vremena, kvaliteta ali i mentalne snage da preokrene.

 Na kraju, cijela priča meča stala je u 15 sekundi u finišu. Na trojku Andrića za Partizan iz teške pozicije, preko ruke Vranješa iz ćoška, uzvratio je juče odlični Ros na 100 sekundi prije kraja - takođe trojkom za vođstvo 87:85. Ta vjera u vrhunski šut nosila je Barane, koji su u ovom meču postigli čak 13 trojki, a promašili samo 15. Šuterski bal Ključni momenti bili su od 24. do 28. minuta. Tada je barski tim napravio seriju 18:2 i poveo 65:63. Seriju je zaključio plejmejker Derek Nidam, trojkom sa devet metara. Prethodili su poeni u nizu Rosa (meč završio sa 21 poenom, iz igre 10-7, ali i šest skokova i pet asistencija) i Vranješa (deset poena i pet skokova). Najbitniji igrač bio je ipak Nidam.

 Plejmejker je dvije važne trojke vezao na kraju prvog poluvremena i visok deficit smanjio na 13 poena nakon 20 minuta. Interesantno, to su mu bili jedini poeni u prvom dijelu utakmice, koji je završio bez asistencije. Do kraja se razigrao, meč završio sa 17 poena i četiri asistencije, šutirajući trojke 10-5! Pamtiće se da je za 30 minuta, od kraja prve četvrtine, Mornar postigao fantastič- nih 91 poen i maksimalno iskoristio manjkavosti Partizana u odbrani. Samo start loš Tako se ispostavila istinitom najava trenera Barana Mihaila Pavićevića, da će ekipa igrati na trijumf u Beogradu u šta je malo ko u košarkaškoj javnosti regiona vjerovao. Uvodni momenti duela nijesu slutili na iznenađenje.

Naprotiv, za četiri i po minuta Partizan je vodio 17:2, gosti su igrali u grču i sputano. U konačnici, koja se jedino broji, Mornar je imao sjajnih 20 asistencija, što je najbolji skor sezone i potvrda da ekipa igra sve uigranije. Na kraju, meč je riješio centar Luković zakucavanjem za četiri poena razlike na minut do kraja, nakon pomenute trojke Rosa. Bivši centar Partizana bio je najefikasniji za Mornar sa 26 poena (10-9 iz igre, 11-9 bacanja) uz osam skokova (četiri ofanzivna). Upravo takav Luković potreban je Mornaru u plej-of borbi - od starta sezone najbolji igrač na terenu, dominantna figura pod obručem.

Portal Analitika