Politika

Crna Gora da završi pregovore do 2021

Nikada ne prihvatam pristup koji ocjenjuje stanje demokratije u nekoj zemlji na osnovu ponašanja opozicije. Ovdje u Crnoj Gori su održani slobodni i demokratski izbori. Pobjednici preuzimaju odgovornost i vode državu, gubitnici preuzimaju odgovornost konstruktivnog kriticizma. 
Crna Gora da završi pregovore do 2021
PobjedaIzvor

Ukoliko misle da je najbolji način da pokažu kriticizam da ne idu u parlament, to je njihova odluka - kaže u intervjuu Pobjedi ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto. Ističe da je veoma opasno ustvrditi da zemlja u kojoj je opozicija u bojkotu nije demokratija. - Onda stavljate jedno antidemokratsko oružje u ruke opozicije i to može poništiti demokratsko vođstvo i institucije. To je veoma komplikovano pitanje i smatram da ga neki i u Zapadnoj Evropi vide veoma pojednostavljeno - poručuje Sijarto.

POBJEDA: Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je tokom sastanka sa premijerom Markovićem kazala da je politika proširenja jedna od najvažnijih politika u Uniji. Da li se Vama, kao direktnom učesniku brojnih sastanaka u Briselu, čini da je politika proširenja prioritet?

SIJARTO: Iz perspektive budućnosti Evropske unije za Mađarsku je politika proširenja strateško pitanje. Evropska unija je suočena sa istorijskim izazovima - migracije, terorizam, Ukrajina, energetsko pitanje. Mislimo da to možemo prevazići ako gledamo naprijed iza horizonta i ako radimo na strateg i j s k o m p a r t n e r s t v u i prijateljstvu. Najbolji, u stvari jedini, način da to uradimo je proces proširenja. Što više članica Unija bude imala, to će biti i snažnija. Nama nije drago što se broj članica smanjuje, mi želimo da taj broj raste. Mi ne želimo EU 27, mi želimo EU 30 plus. I pošto dolazimo iz regiona koji je u susjedstvu Zapadnog Balkana imamo veliku osjetljivost prema ovoj regiji u odnosu na neke druge prijatelje iz zapadnih zemalja. Pokušavamo da im objasnimo šta znači za Evropu ukoliko je Balkan miran i stabilan, i šta znači za Evropu ukoliko ponovo bukne. Najbolji način da se kreira održiva stabilnost i mir je ubrzan put evropskih i evroatlantskih integracija. Mislim da je članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji nešto od čega bi obje strane imale benefite. Nema rizika ukoliko uđe nova članica od 620 hiljada građana u odnosu na milione koji čine EU. S obzirom da je Crna Gora već u NATO-u i da razumije bezbjednosnu strukturu, uz to se i ekonomske performanse zemlje popravljaju takođe, to je za nas pravi put. Ubrzani ulazak Crne Gore u EU je strateško pitanje i mi tu strategiju guramo kako bi se preostala tri poglavlja otvorila u prvoj polovini naredne godine. Takođe, stalno insistiramo na činjenici da nećemo prihvatiti duži period za pregovore od četiri godine. Za nas je 2025. predaleko, 2021. ili maksimum 2022. je naš rok.

POBJEDA: Crna Gora godinama ima veliku podršku Mađarske u integracionim procesima. Sada kada smo partneri u Alijansi da li saradnja može biti i još bolja?

SIJARTO: To ne treba dovoditi u pitanje. Bili smo jedan od najglasnijih zagovornika integracije Crne Gore u NATO. Bili smo NATO kontakt ambasada u dva mandata i kad su u pitanju evropske integracije moram biti jasan - Bugarska, Rumunija i Austrija su veoma posvećene proširenju, moramo da iskoristimo predsjedavanja ovih država Evropskom unijom kako bi ubrzali put Crne Gore u EU. Zemlje Višegradske grupe ovaj cilj imaju visoko na agendi. Imao sam sastanke sa kolegama članicama Višegradske grupe i kolegama sa Zapadnog Balkana i rečeno je da ukoliko EU ne ubrza integraciju ovog regiona, napraviće veliku grešku. To ne bi trebalo da se desi. Ukoliko se EU ubrzo ne proširi na Zapadni Balkan, bićemo suočeni sa dodatnim bezbjednosnim prijetnjama i ekonomskim izazovima.

POBJEDA: Kakav je napredak u ključnim poglavljima 23 i 24?

SIJARTO: Niko se na te rezultate ne može žaliti. Vidimo veliku posvećenost Vlade i veoma precizan raspored. Vidimo da se držite tog rasporeda. S druge strane, Evropska unija mora davati sve pozitivniju reakciju na vaše napore. Što je pozitivnija njihova reakcija, to će bolje performanse imati zemlja kandidat. Mislim da su reforme koje sprovodite uspješne. Vidim da se i povjerenje u investiranje u Crnu Goru poboljšava. Sada imamo tri velike mađarske kompanije koje žele da ulažu ponovo i ukoliko se to desi bićemo na prvom mjestu po investicijama u Crnoj Gori. Takođe, imamo veoma dobre povratne informacije vezano za regulatorne propise i opštu klime za investiranje. Mislim da nema poblema u pregovorima, samo treba održavati ovaj tempo. Ministar za evropske integracije je tražio da produžim mandat mađarskom ekspertu za ljudska prava. Naš diplomata će ostati ovdje dodatnih dvije godine. Upravo ovih dana mađarska ambasada u Podgorici je uputila pomoć nikšićkoj Opštoj bolnici.

POBJEDA: Politička situacija u Crnoj Gori je komplikovana. Opozicija već mjesecima bojkotuje parlament, a samo su se predstavnici DF-a vratili u poslaničke klupe. Lideri Fronta, kao što znate, pokušavaju da se odbrane u slučaju pokušaja terorističkog napada, koji se dogodio prošle godine u Crnoj Gori na dan izbora. Kako sve ovo utiče na uspješnost u pregovorima i sveukupni napredak?

SIJARTO: Nikada ne prihvatam pristup koji ocjenjuje stanje demokratije u nekoj zemlji na osnovu ponašanja opozicije. Ovdje u Crnoj Gori su održani slobodni i demokratski izbori. Neko je dobio, neko je izgubio. I pobjednici i gubitnici donose suverene odluke kako će se ponašati. Pobjednici preuzimaju odgovornost i vode državu, gubitnici preuzimaju odgovornost konstruktivnog kriticizma. Ukoliko misle da je najbolji način da pokažu kriticizam da ne idu u parlament, to je njihova odluka. Jako je opasno da tvrdimo da zemlja u kojoj je opozicija u bojkotu nije demokratija. Onda stavljate jedno antidemokratsko oružje u ruke opozicije i to može poništiti demokratsko vođstvo i institucije. To je veoma komplikovano pitanje i smatram da ga neki i u Zapadnoj Evropi vide veoma pojednostavljeno. U Mađarskoj imamo partiju koja bojkotuje parlament, ali mi često na to zaboravimo jer imaju samo četiri poslanika i onda nas na to moraju podsjećati svake nedjelje.

Portal Analitika