Region

Ovo je najopasnija noć za Kosovo, NATO se nije prevario

Ambasador Velike Britanije na Kosovu, Rori O'Konel je ocijenio da je poslije zahtjeva za promjenu Zakona o Specijalnom sudu ovo najopasnija noć na Kosovu poslije rata.
Ovo je najopasnija noć za Kosovo, NATO se nije prevario
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

"Imam utisak da se lični interesi stavljaju iznad interesa države", rekao je O'Konel za prištinsku TV Kohavižn (KTV).

On je rekao da se NATO nije prevario kada je odlučio da interveniše na Kosovu.

"Mi tačno znamo šta se na Kosovu dogodilo tokom rata. Bilo nam je drago kada je prije dvije godine bilo spremnosti da se prihvati pravda za sve. Teško mi je kada čujem za napore da se stavi van snage zakon o Specijalnom sudu", kazao je on.

Ambasador je najavio da će reakcija biti vrlo loša za Kosovo ukoliko se donese odluka o ukidanju Suda.

"Ne mogu reći koja će biti reakcija Londona. Mi smo uvijek bili iskreni prijatelji Kosova. Ako se ovo usvoji, to može biti najopasnija noć za Kosovo poslije rata", rekao je O'Konel.

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Kujtim Šalja je na konferenciji za medije u Skupštini Kosova izjavio da tendencija za stavljanje van snage zakona o Specijalnom sudu vodi Kosovo u nepredvidivu situaciju.

On se založio da je nužna odmjerenost u odnosu prema pitanjima od životnog značaja za zemlju.

"Mi vidimo kao pitanje od životnog značaja očuvanje odnosa s prijateljskim zemljama i državama. Zajedno ćemo ići evroatlanskim putem i pozivamo političke subjekte da vode računa o budućnosti zemlje", kazao je Šalja.

Poslanik Skupštine Kosova Iljir Deda je ocokenio da su lideri vladajuće koalicije "odlučili da izoluju i defunkcionalizaciju Kosovo".

"Interesi jedne male grupe političara Kosova ne mogu se stavljati ispred interesa građana Kosova i naše države", kazao je Deda novinarima u Skupštini Kosova.

Organizacije proizašle iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pokrenule su 15. decembra potpisivanje peticije kojom se od Skupštine Kosova traži da izmokeni Zakon o specijalnom sudu, tako da on sudi ne samo Albancima, nego i svima drugima koji su vršili zločine na Kosovu.

Peticiju je potpisalo 15.000 ljudi.

Portal gazetaexpress.com piše da iza ideje o izmkenama Zakona o Specijalnom sudu stoje najviši zvaničnici Kosova.

Portal Analitika