Društvo

Sva djeca jednako da uživaju svoja prava

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka, uvjeren je da će nacionalna politika koju sprovodi Vlada omogućiti da sva djeca u Crnoj Gori podjednako uživaju svoja prava, jer ona predstavljaju potencijal i budućnost crnogorskog društva.
Sva djeca jednako da uživaju svoja prava
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
MinaIzvor

Zenka je, na otvaranju internacionalne studentske konferencije o crnogorskom zakonodavstvu iz perspektive zaštite prava djeteta i međunarodnih standarda koja je danas održana na Pravnom fakultetu u Podgorici, saopštio da je jedno od najvažnijih prava djeteta da ono treba znati svoja prava.

Zenka je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, podsjetio na najvažnija međunarodna i domaća dokumenta iz oblasti zaštite ljudskih prava i prava djeteta, i dodao da je svaki propis značajan u onoj mjeri u kojoj se poštuje.

“Zenka je istakao svoje uvjerenje da će nacionalna politika koju sprovodi Vlada, a koja je usmjerena na afirmaciju ljudskih prava i sloboda i prava djeteta kroz svoje mehanizme zaštite, omogućiti da sva djeca u Crnoj Gori podjednako uživaju svoja prava, jer predstavljaju potencijal i budućnost našeg društva”, kaže se u saopštenju.

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević rekao je da je na tom Fakultetu prepoznat značaj ove teme, i naveo da je potrebno stvoriti mogućnosti da svako dijete potpuno i skladno razvije svoju ličnost.

Snežana Mijušković iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore govorila je o Konvenciji o pravima djeteta, i posebno članu 44 Konvencije koji se odnosi na načine kako međunarodna zajednica prati implementaciju tog dokumenta.

Dijana Popović-Gavranović iz Vrhovnog državnog tužilaštva istakla je važnost temelja pozitivnog roditeljstva.

Kako je navela, nijedan međunarodni dokument ne postavlja obaveze djeci niti roditeljima, već državi.

Ibrahim Smailović iz Ministarstva pravde naveo je da Crna Gora spade u grupu zemalja u kojoj su prava djeteta normativno potpuno zaštićena.

Kako se navodi u saopštenju, odnos društva prema djeci slika je njegove odgovornosti i posvećenosti budućnosti.

“Zato o našim najmlađim građanima i njihovim pravima moramo i brinuti i govoriti, i to ne samo iz ključnog razloga-moralne i pravne odgovornosti, nego i zbog obaveza koje je naša država preuzela na međunarodnom nivou”, poručeno je na konferenciji.

Portal Analitika