Društvo

Ove godine potvrđeno 28 kršenja Kodeksa policijske etike

Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslova razmatrao je ove godine 51 predmet i u 28 slučajeva se izjasnio da je došlo do kršenja Kodeksa policijske etike, saopšteno je nakon sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića sa predstavnicima ovog tijela.
Ove godine potvrđeno 28 kršenja Kodeksa policijske etike
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je bio prilika da članovi Etičkog odbora upoznaju ministra i direktora sa rezultatima rada u prethodnom periodu, te detaljnije informišu o principima djelovanja i odlučivanja u predmetima.

- Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslova predstavlja svojevrstan korektivni, ali i preventivni instrument u radu i postupanju policijskih službenika, te je stoga značaj njegove uloge prepoznat i od strane šire društvene zajednice.

Sastav Etičkog odbora, kojeg pored predstavnika Uprave policije čine i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i nevladinog sektora, postiže visok stepen saglasnosti, a kako bi se osigurala transparentnost rada, predmetne aktivnosti Odbora redovno se objavljuju na portalu MUP-a - saopšteno je na sastanku.

Ministar Nuhodžić i direktor Stojanović iskazali su pozitivan stav u vezi sa djelovanjem Etičkog odbora, naročito ističući težinu i složenost odluka koje ovo tijelo donosi, i usaglasili se da je njegovo kvalitetno funkcionisanje od izuzetnog značaja za jačanje povjerenja građana u rad institucije.

- Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslova formiran je u februaru 2006. godine sa ciljem davanja mišljenja u vezi sa primjenom Kodeksa policijske etike, praćenja primjene, iniciranja izmjena i dopune propisa  u oblasti policijske etike, te promovisanja etičkih standarda i pravila ponašanja u policiji. Etički odbor MUP-a prvi je odbor ovog tipa formiran od strane jednog državnog organa. Od 2006. godine do danas Etički odbor razmatrao je ukupno 721 predmet, a u aktuelnom sastavu, od 2014. godine do danas, razmatrano je 195 predmeta – dodaju iz MUP-a.

Portal Analitika