Kultura

Manično porodično gnijezdo

Velika završnica vratila je Eliota, Darlin, Mr. Robota i Anđelu na početak, tačno na izvor trauma od kojih se nikada nijesu oslobodili. Nije joj falilo napetosti, ali akcija je bila podređena intimnom motivu - redefinisanju odnosa u porodici

Manično porodično gnijezdo
Objektiv/PobjedaIzvor

Iste sedmice kada je planetu ponovo zahvatila „Star Wars“ manija, serija „Mr. Robot“ počastila je fanove sopstvenim Luk Skajvoker momentom. Konačno je objašnjeno porijeklo čudnjikavog odnosa Filipa Prajsa i Anđele, ubjedljivo najtragičnijeg lika treće sezone. 
Teorijama skloni fanovi serije Sema Esmaila teoretisali su mjesecima – i ispostavilo se da su bili u pravu. Reptilski Prajs zaista jeste Anđelin otac. No, njihovo porodično gnijezdo nije jedino kojim se Esmail pozabavio u zadovoljavajućem finišu sezone.

mr-robot-s03-finale-2

Usponi i padovi
Treća sezona jeste imala rupa, uspona i padova, ali ujedno je pokazala kako Eliotova priča mnogo više profitira kada Esmail koristi formulu „manje je više“. Najbolje epizode, uključujući završnu, bile su fokusirane na kompleksne odnose protagonista, a ne na komplikovano hakovanje, okretanje svijeta naglavačke i jurnjavu za onih „jedan od jedan odsto“ moćnika koji se bogate nauštrb običnih ljudi.
Finale treće sezone vratilo je Eliota, Darlin, Mr. Robota i Anđelu na početak serijala, tačno na izvor porodičnih trauma od kojih se nikada nijesu oslobodili. Velikoj završnici nije falilo ni akcije, ni uzbuđenja, ni napetih čekalica, ali svi ovi elementi podređeni su vrlo intimnom motivu - redefinisanju odnosa u porodici Alderson.

Predaja i pobjeda
Priznaćete da su vam tokom ove sezone falili Rami Malek i Kristijan Slejter u istom kadru... Eliot je bježao i pokušavao da potisne Mr. Robota cijele sezone. U finalu, shvatio je da može da pobijedi samo ako mu se preda i nauči da živi sa njim. Zaključak da Mr. Robot nije Eliotov zli alterego, već dio njegove kompleksne ličnosti djelovao je gotovo dirljivo. 
I Mr. Robot i Darlin i Anđela i Eliot – svi oni jesu dio iste disfunkcionalne, ali manično snažne porodice, iako nijesu uvezani krvlju, iako su stotinu puta gubili povjerenje i žrtvovali jedni druge zarad „viših“ ciljeva. Eliot je to napokon shvatio u finalu. Restartovao je 5/9 događaj i poništio revoluciju da bi konačno našao mir za sebe i ljude koje voli. 
Srećom, Esmail je učinio da ovaj momenat ne djeluje usiljeno i nategnuto, već sasvim prirodno i dobro – jer Eliot je zaslužio malo egzistencijalnog spokoja nakon što je sakupio snagu da se suoči sa najvećom traumom iz djetinjstva, gubitkom oca.

Mjesto za oprez
Nego, uvijek moramo da ostavimo mjesto za oprez kada je riječ o „Mr. Robotu“. To je pokazala postcredits scena u kojoj se, ničim izazvan, pojavljuje stari sporedni lik, kog nijesmo vidjeli od šeste epizode prve sezone. Zašto je Esmail odlučio da njegovim povratkom najavi dešavanja u četvrtoj sezoni? 
Zbog čega smo u finalu vidjeli isječak iz filma u kom Supermen putuje kroz vrijeme? Da li to znači da i dalje nije otpala teorija o Vajtrouz i hakovanju vremena, uprkos tome što svi uvjeravaju Anđelu da ju je opasna predatorka prevarila? Hoće li agentica Dom Dipjero moći da izdrži primorani rad za Mračnu armiju? I kako Eliot planira da kanališe svoju pobunu protiv moćnika čije skrivene niti upravljaju planetom?
„Mr. Robot“ je pritisnuo dugme „enter“, dajući odgovore na mnoga pitanja, ali samo da bi otvorio niz nedoumica koje će mučiti fanove do početka i tokom četvrte sezone. Do te vožnje proći će mnogo vremena, ali vrijedi joj se radovati, uprkos tome što su već vidljive pojedine rupe na putu. M. I.

mr-robot-s03-finale-3

Eeeevo ga Irving!
Treća sezona otvorena je predstavljanjem novog lika Irvinga (sjajni Bobi Kanavale). Čistač tuđih grešaka od početka je izgledao kao lik koji treba da postane jedan od stalnih protagonista „Mr. Robota“. Esmail je pažljivo gradio Irvingov karakter kroz devet epizoda i nagradio fanove fenomenalnom, hororističnom scenom u finalu, kada je Irving „penzionisao odvratnu ljudsku mrlju“. 
Nonšalantni vojnik Mračne armije zaustavio je dah gledaocima birajući da „isjekira“ ogavnog doušnika iz FBI, a ne agenticu Dipjero. U momentu kada je mrtav hladan počeo da kasapi ogavnog Santjaga sjekirom, jedino što je moglo da im bude u glavi jeste kultna scena „Eeeevo ga Džoni!“ sa poludjelim Džekom Nikolsonom u Kjubrikovom filmu „The Shining“ (1980). Držite fige da bude mjesta za Kanavalea u četvrtoj sezoni.  

FOTO: ew.com

Portal Analitika