Kultura

Ruke raširene ka nebu

U pjesmama punim nevjerovatne, nepokolebljive vjere u bolje sjutra, umiruća dama prihvata sve svoje strahove, slabosti i rane. Zbog Šeron Džons je tako lako povjerovati da neko glasom opet može da sruši sve kule i zidove Jerihona
Ruke raširene ka nebu
ObjektivIzvor

Kada je na dan predsjedničkih izbora u Americi soul diva Šeron Džons primljena u bolnicu u Bruklinu, šaljivo se požalila ljekaru: „Pa neću valjda zbog tog narandžastog lika da provedem noć u bolničkom krevetu“. Preminula je iste noći, 17. novembra prošle godine.

Snažna figura

Šeron Džons bila je cvijet koji je kasno procvjetao. Prvi album snimila je u 40. godini. Tokom prethodne decenije sa bendom The Dap-Kings bila je jedna od onih koji su na pravi način jedrili niz nove, povoljne vjetrove modernog soula. U javnosti je bila prepoznata kao dirljiva i jaka figura, dama koja se godinama bez riječi borila sa rakom pankreasa.

Osnova albuma „Soul of a Woman“ bile su pjesme iz njene najranije karijere, nikad objavljene, koje su izvedene na sahrani u Bruklinu. Tada su brojne slavne kolege odlučile da ispoliraju materijal dugo pripreman za ploču, koja je objavljena na godišnjicu njene smrti.

Ploča „Soul of a Woman“ posvećena je užasu i tragediji svakodnevnog života, svuda oko nas – iako ih Džons ne pominje ni u jednom momentu! Ovo je ploča nevjerovatne, nepokolebljive vjere u bolje sjutra, u čovječanstvo koje po nekom skrovitom planu i kosmičkom redu polako grabi naprijed.

seron-dzons-2

Dramatična borba

Album je lako podijeliti u tri dijela. Prvi niz, satkan od izuzetno modernih i produkcijski perfektnih soul hitova, otvara pjesma „Matter of Time“, a nastavljaju ga oštre „Sail On!“ i „Just Give Me Your Time“ – oličenja vjere u konačno bratstvo i zajedništvo, naspram svakog sebičluka.

Središnji dio čine pomalo tipične pjesme u Motown stilu, prije svega posveta ženi koja traži snagu da krene ka novoj ljubavi. Ove numere perfektno pripremaju teren za finiš nabijen emocijama.

Od osme pjesme „There Tears“ do posljednje „Call On God“, Šeron dobija podršku sve više instrumenata. Njena velika borba dobija na dramatičnosti, a u momentu najveće slabosti kao da je štiti cijeli simfonijski uragan emocija.

Rušenje kula

Pjesmu „Call On God“, koja zatvara ploču, Šeron Džons napisala je još prije četiri decenije i izvodila ju je u lokalnoj crkvi. Ovo je jedina numera na albumu u kojoj, osim moćnog glasa, može da se čuje i kako Džons svira klavir.

Tada postaje sasvim jasno da je ovaj niz himni optimizma bio način umiruće dame da raširi ruke ka nebu - sa svim svojim strahovima, slabostima i ranama, sa i bez ljudi koji jesu bili tu ili su zauvijek otišli.

Album „Soul of a Woman“ je dragocjen u onoj mjeri, koliko je ponekad lako povjerovati da neko glasom opet može da sruši sve kule i zidove Jerihona. Šeron je mogla sve to, pa i da godinu nakon smrti učini nešto novo i svježe za soul najinteresantnijom pločom ove jeseni - neka oproste gospoda Morisi, Gejnsbur i svi ostali...

S. STAMENIĆ

Ocjena:87/100

 

FOTO: sharonjonesandthedapkings.bandcamp.com / youtube.com

Portal Analitika