Region

Tači: Tražimo rješenje za demarkaciju

Predsjednik Kosova Hašim Tači kazao je da na pitanju demarkacije sa Crnom Gorom radi sa predsjednicima Skupštine i Vlade Kosova Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajem kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje i najavio da će o tom pitanju sarađivati i sa opozicijom.
Tači: Tražimo rješenje za demarkaciju
Portal AnalitikaIzvor

Na godišnjoj konferenciji za novinare Tači je na pitanje u vezi ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koje je uslov za dobijanje vizne liberalizacije, kazao da je potreban širok politički koncenzus u vezi tog pitanja.

"Na demarkaciji radim s predsjednikom Skupštine Veselijem, premijerom Haradinajem i sa drugim ljudima i političkim partijama kako bismo dobili mišljenja ili sugestije i opozicije i civilnog društva za kretanje ka rješenju koje će otvoriti perspektivu ratifikacije što podrazumijeva i liberalizaciju viza i mogućnost da se, ukoliko ima nečeg što je sporno u toj graničnoj liniji, ispravi", kazao je kosovski predsjednik, prenosi Anadolija.

Tači je ocijenio i da je nepravično uslovljavanje liberalizacije viza za građane Kosova ratifikovanjem sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Formiranje Vojske Kosova možda u prvoj polovini 2018.

Predsjednik Kosova izjavio je danas da Kosovo završava 2017. godinu sa 115 priznanja i učlanjenjem u više međunarodnih institucija i najavio da bi u prvoj polovini naredne godine moglo doći do "punog i koordinisanog ozvaničenja osnivanja Vojske Kosova".

Tači je na posljednjoj konferenciji za novinare u ovoj godini ocijenio da je 2017. bila godina "ne tako lakih izazova ali i uspjeha koje je postiglo Kosovo".

"Organizovali smo demokratske i slobodne parlamentarne i lokalne izbore. Imali smo ekonomski rast od četiri odsto i godinu smo završili potpisivanjem ugovora o izgradnji termoelektrane Novo Kosovo", kazao je Tači, prenosi Beta.

On se založio za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali i za uključivanje predstavnika SAD u pregovore.

Govoreći o Specijalnom sudu za zločine OVK-a, Tači je rekao da je riječ o "istorijskoj nepravdi prema Kosovu".

Portal Analitika