Kultura

Utvrdiće stvarno stanje u Narodnom muzeju

Vlada Crne Gore je zadužila Ministarstvo kulture da joj, do kraja januara 2018, dostavi predlog za formiranje Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog fonda, kao i za utvrđivanje stanja, broja i vrijednosti muzejskog materijala u JU Narodni muzej Crne Gore (NMCG).
Utvrdiće stvarno stanje u Narodnom muzeju
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima u radu Narodnog muzeja.

"Prilikom predstavljanja ove Informacije naglašeno je da bez obzira na sve dosadašnje napore, kontrole Ministarstva kulture i revalorizacije kao i druge postupke, stvarno stanje muzejskih predmeta, posebno onih sa statusom kulturno dobro, nije utvrđeno", saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, broj muzejskih predmeta je sporan u pogledu postojeće muzejske dokumentacije, naročito nakon izvršenog postupka revalorizacije.

Takođe, Vlada je danas usvojila Informaciju o aktivnostima Ministarstva kulture na sprovođenju mjera utvrđenih Akcionim planom za realizaciju odluka koje se odnose na područje Kotora usvojenih u Istanbulu u julu 2016, od strane Komiteta UNESCO.

"Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma zaduženi su da nastave aktivnosti na realizaciji ovog plana u 2018. godini i a nadlažnim organima Opštine Kotor je preporučeno da nastave aktivnosti iz domena njihove nadležnosti, koje su u funkciji realizacije ovog Akcionog plana", piše u saopštenju.

Navodi se i da je, u cilju uspješne pripreme i realizacije učešća Crne Gore na Svjetskoj izložbi „EXPO 2020 Dubai“, Vlada donijela Odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za učešće naše zemlje na Svjetskoj izložbi.

"Organizacioni odbor, na čelu sa potpredsjednikom Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutinom Simovićem, ima zadatke koji se odnose na pripremu i praćenju realizacije Plana učešća Crne Gore na izložbi, utvrđivanje organizacije rada učešća i donošenje svih odluka značajnih za ispunjavanje ciljeva nastupa naše zemlje na EXPO-u", saopšteno je iz Vlade.

Portal Analitika