Svijet

Zatvoren Haški tribunal

U Hagu je danas održana ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji će za 10 dana i zvanično poslije 24 godine prestati da postoji. Ceremonija, kojoj su prisustvovali mnogi zvaničnici, među kojima i holandski kralj Viljem Aleksander, počela je minutom ćutanja za sve žrtve. Ceremoniji su prisustvovsli i crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović i nerezidentni ambasador Crne Gore u Kraljevini Holandiji Vladimir Radulović.
Zatvoren Haški tribunal
Portal AnalitikaIzvor

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da velika arhivska građa, dokazni materijal i sudska dokumenta predstavljaju jedno od ključnih naslijeđa Tribunala i resurs za borbu protiv revizionizma i poricanja. Ova dokumenta, prema njegovim riječima, obezbjediće da ne dođe do prekrajanja istorije.

Prvi čovjek UN je kazao i da je, zahvaljujući radu Suda, odgovornost zaživjela u kolektivnoj svijesti ljudi, te da bez sudova za Jugoslaviju i Ruandu možda nikad ne bi došlo do osnivanja stalnog međunarodnog krivičnog suda.

"U Srebrenici sam odao poštu žrtvama genocida. Taj genocid će i dalje progoniti našu kolektivnu svijest. Cijela međunarodna zajednica i UN su morale priznati dio odgovornosti za taj zločin", rekao je Gutereš. Svi, kako je dodao, moraju da prihvate neprocjenjive istine, to je od suštinskog značaja za izgradnju bolje budućnosti.

Predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus rekao je da je taj sud osnovan kao izraz zajedničke odlučnosti za borbu protiv nekažnjivosti te da je postao sinonim za telo sa univerzalnim standardima. On je naveo da je Tribnal svojim radom otvorio vrata nove ere u međunarodnoj krivičnoj pravdi.

"Ovo sam više puta ponavljao, ali moram još jednom. Međunarodni sud je presuđivao krivici pojedinaca, a ne naroda. Ukoliko ima političke hrabrosti, naše presude mogu da uklone teret kolektivne krivice i pomognu zajednicama da prihvate da su u prošlosti počinjena mnogobrojna zlodjela i da promovišu pomirenje", istakao je glavni tužilac Serž Bramerc.

Prema njegovim riječima, evropske integracije zahtjevaju odlučan raskid sa retorikom i stanjem duha iz prošlosti.

"Politički lideri u regionu mogu evropske vrednosti primeniti u praksi tako što će pružiti stvarnu podršku sprovodenju pravde, a ne samo minimalnu podršku u cilju ispunjenja forme", naveo je Bramerc.

Sud je 25. maja 1993. godine osnovao Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije. Tribunal je sa radom prestao 30. novembra okončavši sve prvostepene postupke, a njegov rad je nastavio takozvani Mehanizam za međunarodne krivične sudove koji će okončati sve preostale žalbene postupke.

Tokom više od 24 godine rada Tribunal je procesuirao 161 optuženog.

Portal Analitika