Svijet

I Crna Gora osudila Trampovu odluku o Jerusalimu

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je, uprkos prijetnjama SAD-a, velikom većinom glasova osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.
I Crna Gora osudila Trampovu odluku o Jerusalimu
AnadolijaIzvor

Nacrt rezolucije, koji kritikuje Trumpovu odluku o Jerusalimu, prihvaćen je sa 128 glasa za, dok je protiv bilo 9 zemalja, a 35 uzdržanih. I Crna Gora glasala je za ovu rezoluciju.

Protiv nacrta rezolucije o Jerusalimu glasali su SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalova ostrva, Mikronezija, Nauru, Togo i Palau, javlja Anadolija.

glasanjejerusalimunVanredna sjednica je održana poslije oštrih prijetnji američkog predsjednika Donalda Trampa zemljama koje će glasati za taj dokument.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli zaprijetila da će SAD "zapamititi dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje", istakavši da nikakvo glasanje neće promijeniti američku odluku o Jerusalimu.

Kako je istakla, SAD će se toga sjetiti i kada budu ponovo pozvane da daju najveći svjetski doprinos Ujedinjenim nacijama.

"I sjetićemo se toga kada nas mnoge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrebimo svoj uticaj u njihovu korist", upozorila je Niki Hejli.

Današnje glasanje, navela je, "će uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN".

glasanjejerusalimun2Hejli je naglasila da "nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promijeniti" odluku SAD da premjesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dodavši da će ta odluka biti sprovedena "jer je ispravna".

Sjednica je sazvana na inicijativu Palestinaca, a glasalo se o rezoluciji u kojoj se navodi da svaka jednostrana odluka o statusu Jerusalima nije legalna i da pitanje statusa Jeruslima mora biti dio konačnog mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca.

Sjednici Generalne skupštine UN prethodilo je glasanje u Savjetu bezbjednosti, gdje su SAD stavile veto na rezoluciju kojom se traži povlačenje Trampove odluke o Jerusalimu. Četrnaest ostailh članica tog tijela glasalo je "za".

Za razliku od rezolucija u Savjetu bezbjednosti, tekstovi usvojeni u Generalnoj skupštini nijesu obavezujući.

Portal Analitika