Abiznis

Usvojen Predlog zakona o osnivanju regionalne transportne mreže

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o osnivanju regionalne transportne mreže, kojim se potvrđuje posvećenost zemalja regiona agendi povezanosti i dobrosusjedskim odnosima, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.
Usvojen Predlog zakona o osnivanju regionalne transportne mreže
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Mina businessIzvor

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da je šest zemalja Zapadnog Balkana potpisivanjem tog ugovora potvrdilo posvećenost agendi povezanosti, dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evropskim integracijama.

Nurković je rekao da ugovor o uspostavljanju transportne zajednice u regionu Zapadnog Balkana predstavlja najznačajniji dokument u oblasti saobraćaja između Evropske unije (EU) i zemalja jugoistočne Evrope.

On je podsjetio da je ugovor potpisan u julu na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Trstu, nakon 13 godina saradnje u okviru Memoranduma o razumijevanju za razvoj glavne saobraćajne mreže u jugoistočnoj Evropi, koji je potpisan 2004. godine. Taj dokument su u Luksemburgu potpisali predstavnici EU, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH), Makedonije, Albanije, Srbije i Kosova.

„Taj memorandum je do danas prestavljao kamen temeljac politike djelovanja EU prema zemljama Zapadnog Balkana u oblasti saobraćajne politike, čiju će ulogu sada preuzeti ugovor o saobraćajnoj zajednici, uz mnogo značajnije obavezivanje potpisnica i ambiciozniju agendu", dodao je Nurković.

On je dodao da se to odnosi na usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU, realizaciju infrastrukturnih projekata, kao i takozvanih mekih, odnosno reformskih mjera za bolje funkcionisanje saobraćaja i trgovine i promovisanje saradnje u oblasti glavne i pomoćne infrastrure, koja se odnosi na indikativno proširenje transevropske transportne zajednice, sveobuhvatne i osnovne mreže prema Zapadnom Balkanu.

 

Portal Analitika