Ostalo

Ministarstvo sporta pokrenulo novi sistem sportskih takmičenja

Vlada Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju Ministarstva sporta o realizaciji programa školskih sportskih takmičenja u osnovnim školama. Ministar sporta Nikola Janović saopštio je da je na temelju Sporazuma o saradnji, potpisanog sa Ministarstvom prosvjete, a u cilju lakše koordinacije ukupnog procesa, Ministarstvo sporta  preuzelo  realizaciju svih aktivnosti koje se odnose na sprovođenje školskih sportskih takmičenja. 
 Ministarstvo sporta pokrenulo novi sistem sportskih takmičenja
Portal AnalitikaIzvor

Imajući u vidu činjenicu da su, kako je rekao,  utakmice vannastavne aktivnosti, Janović je na pres konferenciji nakon 55. Sjednice Vlade takođe saopštio da je, shodno dogovoru dva resora, Ministarstvo sporta preuzelo  i  obavezu isplate naknada za nastavnike fizičkog vaspitanja, koji su od početka uključeni u realizaciju projekta školskog sporta i u tu svrhu za 351 naknadu, opredijelilo više od šest hiljada eura.

Kao rezultat navedenih aktivnosti Ministarstva sporta imamo prijavljenih 67 osnovnih škola, koje su u sistem takmičenja uključile oko 2 000 djece. Prva utakmica, po prilagođenim pravilima međunarodnih i nacionalnih sportskih saveza,  održana je  prije mjesec ipo, tačnije  10. novembra i do sada je odigrano ukupno 115 utakmica.

U informaciji se izmedju ostalog navodi i to, da su   prve konkretne terenske aktivnosti ministarstva bile usmjerene na analizu stanja školskog sporta u Crnoj Gori na osnovu koje je utvrđeno da su školska sportska takmičenja na veoma lošem organizacionom nivou, kao i da je školska sportska infrastruktura u većini škola u lošem stanju, zbog čega je bilo nužno hitno djelovati u cilju unaprijeđivanja te oblasti.

Takodje se ističe, da je zajedno sa Ministarstvom prosvjete, urađena  i anketa u kojoj je učestvovalo 156 škola, a na osnovu nje i analiza stanja sistema školskih sportskih sekcija i nastavnih sredstava za sport, koja je pokazala  da u crnogorskim školama postoje optimalni uslovi za realizaciju kup sistema takmičenja u košarci i odbojci i to za učenike šestog i sedmog razreda.

U cilju  efikasnije organizacije, škole su odredile nastavnike fizičkog vaspitanja kao odgovorna lica zadužena za koordinaciju takmičenja na nivou škole, a na zahtjev Minstarstva sporta, određeni su i koordinatori po podgrupama. Angažovan je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je za vrijeme utakmica u pripravnosti, kako bi blagovremeno reagovali u slučaju potencijalnih nezgoda. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, omogućili smo da sva djeca koja su uključena u takmičenja, urade sistematske preglede u crnogorskim domovima zdravlja, kako bi shodno pravilniku, dobili potrebnu ljekarsku potvrdu.  

Takmičenje iziskuje i dodatna materijalna ulaganja, pa je Ministarstvo sporta zatražilo podršku partnera, kao i drugih privrednih subjekata, od kojih su nam kao glavni sponzori u susret izašli Aerodromi Crne Gore A.D., Luka Bar i Lovćen osiguranje A.D. i  pomogli u nabavci markera za trening i utakmice, kao i organizaciju prevoza za djecu i nastavnike.

Ministarstvo sporta  je od osnivanja, definisalo školski sport kao jedan od ključnih prioriteta, podsjetio je Janović i dodao da je  ,,cilj ministarstva da djeci omogućimo i ponudimo fer i jednake mogućnosti da se bave sportom, da što veći broj njih zakorači u svijet sporta, koji će  kroz druženje, rekreaciju i učenje doprinijeti njihovom srećnom, zdravom i pravilnom odrastanju”. Takodje je zahvalio školama i nastavnicima fizičkog vaspitanja koji učestvuju u sistemu školskog takmičenja i sa kojima Ministarstvo sporta ima, kako je zaključio,  veoma dobru saradnju.

Do kraja takmičenja, ostalo je da se odigra polufinale i finale podgrupa, finale grupa i finalni turnir na kojem će učestvovati po jedan pobjednik iz svake grupe. Finale je zakazano za maj 2018.

 

 

Portal Analitika