Abiznis

Skupština raspravlja o budžetu

Crnogorska Skupština počela je danas sa raspravom o Zakonu o budžetu za 2018, kojim je predviđeno da državna kasa bude teška oko dvije milijarde eura.
Skupština raspravlja o budžetu
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Ministar finansija Darko Radunović saopštio je da je budžet fokusiran na očuvanje postojećih nivoa zarada, redovnost penzija i socijalnih davanja. Cilj je, kaže on, i veća kontrola potrošnje, nastavak radova na autoputu i započetim projekatima. Budžet, prema njegovim riječima karakteriše brži rast prihoda nego rashoda, a time i smanjenje deficita.

Tekući budžet trebalo bi da bude 867 miliona eura, kapitalni 287 miliona, a izvorni prihodi 1,7 milijardi eura.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić smatra je da svi mogu biti zadovoljni urađenim u oblasti ekonomije. Naša zemlja, prema njegovom mišljenju, ide u dobrom smjeru, a to, dodaje on, potvrđuje i pozitivan rebalans.

„Raduje i što smanjujemo deficit, a od povećanja PDV-a već naredne godini ćemo imati opipljive rezultate“, podvlači Sekulić.

Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta (DF) tvrdi da je budžet za narednu godinu „rezultat pogrešne neoliberalne ekonomije. Da nije, kaže on, crnog tržišta cigareta i narkotika od kojih se prihoduje 300 do 400 miliona eura, svi ovi pokazatelji bi bili drugačiji.

Medojević smatra da će povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto, dovesti do rasta sive ekonomije. „Kada DF dođe na vlast, vratićemo nadokande majkama sa troje i više djece“, poručio je poslanik DF-a.

Njegov kolega iz Fronta Milutin Đukanović kaže da će se Vlada u 2018. zadužiti blizu pola milijarde eura.

„Ako je to dobra ekonomska politika, onda se mi ne razumijemo u elementarni račun. Ekonomska politika Vlade je doživjela krah“, podvlači Đukanović.

Portal Analitika