Društvo

Povući Zakon o amnestiji

Zakon o amnestiji nije primjeren aktuelnom političkom, društvenom i stanju kriminaliteta u državi, pa ga treba povući i odustati od njegovog usvajanja, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).
Povući Zakon o amnestiji
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
MinaIzvor

Član Predsjedništva te partije, Novak Adžić, kazao je da, umjesto da se država posveti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala, Demokratska partija socijalista (DPS) sprema Zakon o amnestiji, kojim će se osuđenim licima kazna smanjiti za četvrtinu.

“Ovo je peta amnestija u 11 godina čime se jedan pravni instrument koji treba da bude izuzetak inauguriše kao pravilo, čime se obesmišljava pravo i Pravda”, kazao je Adžić na konferenciji za novinare povodom Predloga zakona o amnestiji.

Takvo praksom koja, prema njegovim riječima, ima isključivo političke motive obesmišljava se i rad pravosuđa koje se derogira i minimizira.

„Posebno je sporno što se najčešće ovom institutu pribjegava uoči nekih izbora i izborne godine, što je još jedan dokaz da je cjelokupan pravni sistem podređen političkim interesima DPS i njihove vlasti po svaku cijenu”, istakao je Adžić.

On je napomenuo da Evropska unija (EU) u svim izvještajima upozorava Crnu Goru da nema konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„I umjesto da se ta borba podstiče ona se ovakvim činjenjem, i takva kakva je, dodatno obeshrabruje“, dodao je Adžić.

Kako je naveo, vlast umjesto da podstiče pravosuđe u toj borbi, ionako blagu kaznenu politiku sudova, dodatno produbljuje.

Adžić smatra da se vlast trudi, raznim mehanizmima i zaštitom prestupnika u svojim redovima, da pošalje poruku javnosti da se kriminalne radnje isplate.

„U zemlji u kojoj je kriminal u porastu, gdje organizovani kriminal cvjeta kako nam sugerišu iz EU, najmanje što treba je da vlast, umjesto da štiti građane od ovih pojava, očigledno štiti one s druge strane zakona“, kazao je Adžić.

SDP, kako je rekao, smatra da Crna Gora treba da pokaže odlučnost, snagu i političku volju da se beskompromisno obračunava sa svim vidovima kriminaliteta i da u tom pravcu djeluje i kroz izvršnu i zakonodavnu vlast.

“Te dvije grane stoga treba da ohrabre pravosuđe da bude mnogo efikasnije na tom putu, a ne da ga na ovaj način opstruira. Posebno u ovom momentu kada se od nas očekuju rezultati u poglavljima 23 i 24 kojih nema ili su oni veoma skromni”, poručio je Adižć.

On je istakao da je manje važno što od Crne Gore traži EU, već da je važnije šta očekuju građani i demokratska javnost”

“Zato SDP smatra da je ovaj zakon štetan, da šalje pogrešnu poruku te da stoga nije primjeren aktuelnom političkom i društvenom stanju i ukupnom stanju kriminaliteta u državi, pa ga treba povući i odustati od njegovog usvajanja”, zaključio je Adžić.

Portal Analitika