Politika

Opozicija tuži CG sudu u Strazburu

Zbog izbornih neregularnosti u Crnoj Gori na nedavnim lokalnim izborima opozicija će podnijeti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, najavljeno je i u zapisniku sa sjednice Opštinske izborne komisije OIK Mojkovac, gdje je predstavnik SDP-a istakao da, s obzirom na to da su iscrpljeni svi pravni ljekovi u Crnoj Gori, slijedi tužba sudu u Strazburu.
Opozicija tuži CG sudu u Strazburu
Dan Izvor

Funkcioner SDP-a Mirel Radić Ljubisavljević kazala je Danu da je gotovo nemoguće u nezavidnoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalaze građani, i u atmosferi gdje se sprovode pritisci, ljudi zaplašuju, ucjenjuju poslom ili im se glasovi “kupuju, imati slobodne izbore i građanima obezbijediti Ustavom zagarantovano “slobodno izjašnjavanje građana.

Kazala je da građani moraju odanost vladajućem sistemu iskazati “obilježavanjem listića, zaokružujući flomastrima, troutaićima i kvadratićima, kao što je viđeno u Mojkovcu.

“Potražićemo pravdu na Evropskom sudu u Strazburu i nezavisno od sudskog epiloga toga obraćanja, internacionalizovaćemo problem načina glasanja u Crnoj Gori, koji ukazuje na neslobodu u iskazivanju biračkog prava”, kazala je Radić Ljubisavljević.

Smatra da su i u ovom izbornom krugu na nedavno proteklim lokalnim izborima crnogorske institucije, to jest nadzorni organi za sprovođenje izbora OŽ i DIK, pokazale da nijesu nezavisne i nepristrasne institucije.

Kako je rekla, one su produžena i instrumentalizovana ruka DPS-a, budući da se mo že očekivati da će bilo koji prigovor koji se podnosi iz bilo kojih razloga u najvećem broju slučajeva biti odbijen ili još gore odbačen zbog navodne “nedopuštenosti, a da se o njemu ni ne odlučuje.

“Ono što je dodatno razočaravajuće, međutim, je što i sudska vlast, konkretno Ustavni sud kao najviša sudska instanca u državi, nema snage da se upusti u razmatranje žalbi koje se podnose zbog evidentnih neregularnosti u izbornom procesu na odluke koje su donijeli OIK i DIK, i to na način da se uopšte ne upušta u meritorno, to jest sadržajno odlučivanje o njima, nego ih odbacuje zbog formalnih razloga, jer navodno nijesu podnesene Ustavnom sudu u skladu sa pravilima dostavljanja”, rekla je Radić Ljubisavljević.

Ona je navela da je tako žalba SDP-a Ustavnom sudu na rješenje DIK-a, kojim je prethodno odbačen njihov prigovor o neregularnosti izbora održanih u Mojkovcu a radi zaokruživanja flomasterima na listićima na kojima je glasano za DPS i uokvirivanja trouglićima i kvadratićima na listicima SD-a, odbačena kao nedopuštena.

Pojasnila je, kako je to objašnjeno tvrdnjom, da “nije podnijeta neposredno Ustavnom sudu niti poslata faksom”.

“Već smo je u zakonskim rokovima dostavili preporučeno poštom i elektronskim putem, što je uobičajeni način dostavljanja svih podnesaka u upravnim i sudskim procesima. Interesantno je primijetiti da su konačni rezultati izbora proglašeni u Mojkovcu još 8. decembra nakon što je Ustavni sud odbacio kao nedopuštene ustavne žalbe podnijete od SDP-a i pokreta URA, a rješenja Ustavnog suda kojim su žalbe odbačene uopšte nijesu sadržavale obrazloženja iz kojih razloga ih Ustavni sud smatra nedopuštenim”, ističe ona.

Ta obrazloženja su, dodaje, naknadno tek 20. decembra dostavljena.

“Smatramo da navedena praksa Ustavnog suda nije prihvatljiva, pogotovo u predmet, u kojima se štite Ustavom i zakonima zagarantovana prava na slobodu izbora i zaštitu biračkog prava, da podnosioci žalbe prije proglašenja konačnih rezultata ne znaju zašto im je Ustavni sud odbio žalbe”, smatra Radić Ljubisavljević.

Ona je objasnila da je na izborima u Mojkovcu bila član OIK, to jest opunomoćeni predstavnik u ime SDP-a, a njen zamjenik je bio Ranko Ćetković iz Mojkovca.

“Članovi OIK-a, oni iz DPS-a, kao i opozicije, nakon predaje biračkih listića od biračkih odbora poslije završetka glasanja uveče 26. novembra OIK-u i na zahtjev opozicionih članova da se ponovo pregledavaju i prebrojavaju, lično su se uvjerili da je 341 glasački listić na kojem je zaokružen DPS zaokružen flomasterima. Takođe, na 87 listića na kojima je glasano za SD uokvirivan je broj ispred liste u geometrijska tijela, trougao i kvadrat. Ove primjedbe su jasno konstatovane u zapisniku sa zasjedanja OIK na dan izbora”; rekla je funkcioner SDP-a

Radić Ljubisavljević kaže i da predstavnici opozicije nijesu potpisali ni Zapisnik o utvrđivanju konačnih rezultata izbora.

“Zakonit način glasanja nikako ne može da podrazumijeva trougliranje ili kvadratiranje rednog broja ispred naziva liste, budući da je u osnovi zakonskog termina krug, a ne trougao ili kvadrat. Porazno je da su građani prisiljeni na ovaj način glasati i obilježavati listiće, što ukazuje na povredu biračkog prava, povredu tajnosti glasanja, i povredu prava građanina da slobodno bira svoje predstavnike i izrazi slobodnu volju”, navela je Radić Ljubisavljević.

Dan

Portal Analitika