Društvo

Podgorica je grad koji konstantno ulaže u kulturu

Podgorica je grad sa više simbola koji predstavljaju njenu istoriju, tradiciju, kulturnu baštinu, I grad koji stalno ulaže u razvoj kulture, istaknuto je danas na sastanku gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa Mihaelom Milunovićem, univerzalnim umjetnikom internacionalne karijere, unukom čuvenog slikara Mila Milunovića.
Podgorica je grad koji konstantno ulaže u kulturu
Portal AnalitikaIzvor

Milunović, multimedijalni umjetnik čija djela reflektuju društveno-političke teme, je naveo da se danas istorijski spomenici kulture često vezuju za simbole jednog mjesta. Međutim, po njegovim riječima, obilježje grada bi trebalo da bude pozitivističkog  stava, uz objedinjavanje nacionalnog karaktera, identiteta mjesta ali i pogleda u budućnost, kako bi, uslovno rečeno, preživjelo momenat nastajanja i nametnulo se kao svevremeno, saopšteno je iz Glavnog grada.

Po riječima gradonačelnika Stijepovića, Podgorica je grad koji se najbrže razvija i mijenja iz dana u dan, dobija novi oblik a samim tim i potrebu za novim simbolima, bilo da se radi o skulpturi, monumentu…

I Milunović je mišljenja da bi obilježje grada trebalo da predstavlja Podgoricu kao modernu, otvorenu i u budućnost projektovanu sredinu. On mora da sadrži uzvišene i plemenite elemente jednog identiteta, u duhu grada kojim se stvara prepoznatljivost na širem nivou. Razumijevanje i prihvatanje takvog djela zavisi i od energije koja je utkana u taj rad, savremene tehnike i materijala.

Na sastanku je zaključeno da su pogledi svestranog umjetnika kao što je Milunović, koji identitetski osjeća Crnu Goru i Podgoricu, neprocjenjive.

Mihael Milunović je autor čuvene Vizije, slike kojom je od polovine juna do septembra bio obavijen Ringuturm, zgrada centralne grupacije Vienna Insurance u Beču. Vizija je tako, govoreći u brojkama, postala umjetničko djelo površine 4000 kvadratnih metara i visine 73 metra, koje je montirano 165 sati. Na Viziji je crveni voz koji se penje na plavu planinu "kao alegorija na zajedništvo i izdržljivost, a antena na vrhu planine je simbol spremnosti da se pozitivna energija podijeli sa drugima", kako je objasnio autor. Mihael Milunović je deseti učesnik u projektu oblačenja Ringturma, koji je započet 2006. godine.

Portal Analitika